FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 29 iunie 2012

Clujul nocturn - poligonul de teste ideal pentru obiectivul fix de 35 mm

Am prezentat în postarea trecută Clujul ca subiect fotografic văzut prin obiectivul fix de 35 mm F/1,8, pe timp de zi. Să ne oprim atenţia în cele ce urmează şi asupra valenţelor nocturne ale acestuia.

Am beneficiat desigur de inspirata plasare a luminilor stradale în ambientul clujean, acestea conturând frumos majoritatea edificiilor semnificative, dar şi de traficul rutier suficient de intens chiar la ore târzii, astfel că, la expuneri de ordinul câtorva secunde, am putut obţine dâre de lumină, un element ce vine să contureze în mod artistic străzile, dându-le un plus de viaţă.

Un avantaj major al 35 mm F/1,8 este că, la deschideri ale diafragmei de F/2,2-F/2,4, dacă toate obiectele din fotografie sunt suficient de îndepărtate, imaginea este îndeajuns de clară (deşi, evident, nu are aceeaşi profunzime a detaliilor ca la F/11-F/16, pe timp de noapte acest lucru nu este deranjant, cât timp există elemente de lumină care să atragă atenţia) încât să putem fără probleme utiliza timpi de expunere de 1/15-1/20 secunde, chiar din mână.

Acesta este un avantaj major faţă de obiectivele zoom de categorie medie, la care astfel de timpi ar fi posibili doar graţie stabilizatorului de imagine - cu impact negativ asupra cazurilor când dorimă să facem un panning, ce presupune imprimarea unei mişcări de rotaţie a aparatului, sincronizată ca viteză unghiulară cu cea a subiectului urmărit. Din contră, 35-ul este ideal pentru astfel de manevre, ajutat şi de lungimea şi greutatea suficient de reduse.

Iar cu ajutorul unui monopied, putem utiliza şi timpi mai lungi, de 1/4-1/6 secunde, păstrând avantajul posibilităţii rapide de rotire, pentru urmărirea subiectului. Dacă însă ne putem păstra poziţia mai mult timp, un trepied (personal sunt fan Velbon) va face minuni: putem fotografia la diafragme mai închise şi, ce e mai important, la timpi de expuenre mult mai lungi - mergând până la câteva zeci de secunde - deşi, în lumina urbană nocturnă, nu au sens timpi de peste 8 sau 12 secunde, existând riscul supraexpunerii imaginii; este preferabil să anticipăm momentul trecerii următorului pâlc de maşini şi să declanşăm imediat înaintea trecerii, pentru a captura cât mai multe dâre de lumină.

Fotografiile ilustrative pentru tot ce v-am relatat mai sus le găsiţi pe pagina mea de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.