FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 28 iunie 2012

Periplu prin Cluj cu obiectivul de 35 mm

Deşi în prezent obiectivele zoom sunt tot mai răspândite, ele nu pot înlocui aspectul natural, similar vederii umane, ce se obţine prin utilizarea focalei de 50 mm (cea mai apropiată pe standardul APS-C fiind cea de 35 mm). De asemenea, focala de 35 mm este cea la care apar cele maipuţine distorsiuni, nefiind prezente observabil nici cele de tip butoi caracteristice unghiurilor largi de cuprindere, nici aplatizarea puternică specifică teleobiectivelor (evident că la acest aspect contribuie şi posibilitatea producătorilor de a-şi optimiza obiectivele pentru o singură focală); de mare folos sunt şi cele două trepte de diafragmă în plus, care ne permit practic utilizarea unor timpi de expunere de 4 ori mai scurţi decât pe un obiectiv cu deschiderea maximă de F/3,5.

Am ajuns astfel să îndrăgesc micuţa "jucărie" (într-adevăr, 35 mm F/1,8 e semnificativ mai mic decât obiectivele zoom de la Nikon, deşi mai are de evoluat până la nivelul lentilelor fixe pentru Sony sau Pentax) şi să o ţin tot mai mult timp pe aparat, utilizând-o în situaţii din cele mai variate, de la fotografia de portret (unde se simte diafragma deschisa, deşi efectul de estompare în neclaritate duce la pierderi de detalii relevante în F/1,8, aşa că eu prefer o deschidere de maximum F/2,2 sau 2,4), până la cea nocturnă, a vehiculelor în mişcare (se mişcă semnificativ mai rapid decât zoom-urile care nu dispun de focalizare internă)... sau în fotografia urbană.

Există într-adevăr situaţii în care ţi-ai dori un unghi mai larg, altele în care te-ai apropia mai tare de subiect, dar aici e farmecul obiectivului fix: să parcurgi efectiv distanţele respective, traseul deschizându-şi noi unghiuri şi perspective - într-o manieră unică.

Dacă v-am făcut curioşi, puteţi vedea mai multe imagini înfăţişând scene familiare din Cluj, dar şi detalii, surprinse cu obiectivul fix de 35 mm de la Nikon, pe pagina mea de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.