FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 2 iulie 2012

Fotografierea petrecerilor copiilor: fiţi tehnici, dar naturali


Unul din cele mai solicitate domenii de fotografiere îl constituie cel al petrecerilor copiilor: tot mai mulţi părinţi ajung să serbeze zilele celor mici în case specializate în organizarea petrecerilor pentru copii. Acest lucru este cât se poate de avantajos: cei mari scapă de numeroase griji, iar cei mici se joacă sub o supraveghere atentă, dar în acelaşi timp benevolentă.

Copiii trebuie abordaţi cu tact şi atenţie, astfel încât să nici nu-i intimidăm prin prezenţa noastră, încât joaca lor să-şi piardă caracterul de naturaleţe ce ar da viaţă imaginilor noastre, dar, desigur, menţinând un climat de ordine în spaţiul de joacă - aici, o bună colaborare cu educatorii şi părinţii este esenţială. Aceste detalii fiind rezolvate, putem trece la treabă.

În general neavând de acoperit distanţe foarte mari, dar fiind recomandabil să ne apropiem cât mai mult de acţiune, cel mai potrivit ansamblu optic îl constituie un all-around, fie el 18-105, sau  16-85 - care ne va oferi o deschidere mai largă de fotografiere, ce poate fi utilă când avem nevoie să cuprindem cât mai multe personaje în cadru (pierderea celor 20 mm de la capătul superior al focalei nu este deranjantă în cazul de faţă, la petrecerile copiilor fiind mai puţine cazurile în care vom realiza portrete la care să beneficiem pe deplin de cei 105 mm).

În ce priveşte iluminarea, cum nu vorbim de aceleaşi spaţii vaste precum în cazul nunţilor, şi blitzul încorporat se poate dovedi de ajutor, cu condiţia desigur să nu fim prea aproape de subiect - caz în care ar apărea unele zone subexpuse. Însă în mod evident, un SB-700 sau SB-910 ne va fi incomparabil mai util, fie că direcţionăm fasciculul prin ricoşeu cu suprafaţa tavanului (aşa-numitul bounce), fie că montăm pe el un softbox - util în special dacă fotografiem copii mici, care altfel s-ar speria de lumina puternică a  blitzului (personal, am optat pentru un model rentabil, dar eficient, de la Micnova).

Astfel "înarmaţi", putem trece la acţiune, surprinzând copiii atât alături de părinţii lor, cât şi în jocul lor. Pentru a respecta drepturile minorilor, vom evita să-i surprindem în ipostaze stânjenitoare, iar dacă totuşi s-a întâmplat să obţinem astfel de instantanee, le vom şterge fără întârziere. Nu uitaţi că este ilegal să postaţi imagini înfăţişând minori fără acordul părinţilor, aşa că, mai bine discutaţi cu aceştia dintru început problema şi nu întreprindeţi nimic contrar voinţei lor.

Fiţi însă mai bine prietenul întregii familii, fie ţi pentru o singură zi: sunteţi cel care literalmente le va crea imaginea care va persista peste ani despre evenimentul la care luaţi parte, aşa că dacă obţineţi fotografii frumoase şi vă purtaţi similar, cu siguranţă îşi vor aduce aminte de voi cu plăcere. Nu uitaţi că întreaga familie îşi doreşte o amintire, aşa că nu neglijaţi niciun membru al familiei, încercaţi să-i includeţi pe toţi în cât mai multe imagini, fără însă a încărca excesiv cadrul; mai bine faceţi mai multe poze, fiecare cu câţiva dintre ei, decât să obţineţi imagini complet banale; e nevoie, desigur, şi de câteva poze de grup, dar nu vă axaţi pe cele care nu spun nimic, fiţi creativi - acest lucru va avea un impact pozitiv, fără îndoială.

Dar nici într-un caz să nu porniţi la lucru cu o atitudine recalcitrantă sau crispată, aceasta se va vedea imediat (negativ) în modul în care surprindeţi atmosfera de petrecere! Fiţi cât mai degajaţi cu putinţă şi jucaţi-vă cu copiii ori de câte ori aveţi ocazia: nu doar că vă va binedispune şi vă va destinde, dar împrietenindu-vă cu aceştia, veţi obţine şi fotografiile cele mai naturale, exprimând jovialitate şi dorinţă de viaţă cu putinţă - adică exact ceea ce căutaţi de la astfel de evenimente!

Imagini de la un astfel de eveniment puteţi vedea, după cum v-am obişnuit, pe pagina mea de Facebook. Mulţumiri şi salutări familiei Baboş, protagoniştii noştri!Publicitate şi link exchange:

Dauanunturi.ro Director Web Online arta si cultura Director Web Director web Extralinks Director web gratuit
director web Director bloguri Blog 360 RO Arts blogs Wutzle My Blog! GooLinx

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.