FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 28 august 2012

Ghiţă Mureşan Summer Camp şi fotografia sportivă, la Polus Center Cluj

Sâmbătă, 25 august, a avut loc la Polus Center Cluj un workshop de fotografie sportivă, organizat de Yellow Store Cluj, eveniment pentru care doresc să-i felicit pe organizatori şi să le mulţumesc, pe această cale, pentru buna sa desfăşurare.

Mulţumită Yellow Store, ne-am bucurat de  prezenţa reputatului fotograf de sport Sebastian Marcovici - un eveniment în sine pentru comunitatea nikoniştilor clujeni, având astfel ocazia de a discuta şi afla câte ceva din experienţa cuiva care a făcut din surprinderea instantaneelor înfăţişând scenele de acţiune, dar şi expresiile jucătorilor un mod de viaţă.

Workshop-ul a fost cu atât mai instructiv cu cât, întrucât am avut acces practic nestânjenit printre participanţii la antrenamemtele tinerilor baschetbalişti prezenţi la Ghiţă Mureşan Summer Camp, am putut exersa în practică sfaturile d-lui Marcovici şi a vedea imediat rezultatele aplicării acestora - beneficiind, poate chiar mai important, de feedback-ul dânsului.

Am învăţat cu această ocazie că, pe cât de importantă e surprinderea corectă a dinamicii jocului, la fel de importante sunt fizionomiile jucătorilor, redarea trăirilor intense ale acestora - elementul care, dacă stăm să ne gândim, este cel care umanizează competiţiile, făcându-le să fie ceva ce urmărim cu sufletul la gură, nu simple confruntări dintre boţii unui joc de strategie.

Un lucru esenţial în fotografierea sportivă punctat de dl. Marcovici a fost alegerea optimă a punctului de staţie pentru fiecare sport în parte, ca şi pentru ce aspecte ale acestuia dorim să ilustrăm. Şi, desigur, să alegem optica potrivită pentru fiecare situaţie de fotografiere sau, în cazul în care acest lucru e imposibil, să ne concentrăm atenţia asupra ceea ce putem fotografia - şi să fotografiem cât mai corect cu putinţă - nu asupra a ceea ce am dori, dar este dincolo de mijloacele noastre.

De asemenea, am putut experimenta fotografierea cu diafragme deschise, pentru a avea maximum de lumină necesar surprinderii scenelor de acţiune cu un timp de expunere cât mai scurt (am constatat că, atunci când jucătorii se rotesc, chiar la 1/300 sec. există riscul de a-i surprinde neclari), atât cu al meu fix de 35 mm - util în surprinderea cadrelor largi, precum şi a acţiunii din proximitatea fotografului - cât şi, pentru câteva cadre, cu un impresionant 70-200 f/2,8.

Spun asta pentru că avem de-a face cu un obiectiv vizibil de clasă profesională: rapid în focalizare, precis (adio interminabilelor curse faţă-spate ale elementului frontal de pe 55-300, care rămâne altfel un teleobiectiv de buget absolut decent), luminos cu a sa deschidere maximă a diafragmei de 2,8 pe întreaga plajă de focale, dar şi dimensiuni deloc de ignorat: elementul frontal de 77 mm şi greutatea de 1540 grame fac din 70-200 orice numai "săpunieră" nu.

Pe scurt, a fost o ocazie memorabilă, în care pe lângă oportunitatea de a învăţa lucruri noi în fotografie, l-am cunoscut personal pe baschetbalistul NBA Ghiţă Mureşan, o prezenţă pe cât de impunătoare, pe atât de agreabilă, ca şi pe (foarte) tinerii jucători, cărora nu pot decât să le urez succes în sportul pe care şi l-au ales.

În cele ce urmează, puteţi vedea câteva imagini din cadrul evenimentului.







Un comentariu:

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.