FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 30 septembrie 2012

Fotografia sportivă în Skatepark Rozelor, Cluj



Urmare a unor ample lucrări de reabilitare a Parcului Rozelor desfășurate de municipalitatea clujeană, la începutul lui septembrie a avut loc inaugurarea primului Skatepark din cartierul Grigorescu.Tinerii pasionați de sporturile gravitaționale sunt așteptați să se lanseze pe rampele destinate acestor activități ce îmbină dinamismul cu curajul (fie că e vorba de stăpânirea rolelor, skateboard-ului sau bicicletei).

Dinamismul sporturilor gravitaționale prezintă interes și pentru publicul spectator, care nu o dată va fi entuziasmat de măiestria practicaților săi, cei mai talentați dintre aceștia efectuând veritabile cascadorii... care reprezintă excelente subiecte fotografice. Să vedem în continuare cum pot fi acestea imortalizate mai spectaculos.


camere foto digitale

Am pus obiectivul 18-105 pe DSLR-ul din dotare și, într-o după-masă de sâmbătă, am vizitat Skatepark Rozelor, pentru a surprinde skater-ii și cicliștii în acțiune. 18-105 de la Nikon este cel mai adecvat acestui scop, permițând atât surprinderea cadrului general, a decorului în care se desfășoară acțiunea - putând astfel utiliza focalele din intervalul 18-35 mm pentru a înfățișa rampele de lansare și sportivii aliniați pe marginile acestora, gata de start, dar și publicul spectator, aspect important dacă dorim să fixăm contextul - cât și a ne "apropia" de punctul de maxim interes, rîmânând totuși în zona dedicată publicului.

Astfel, pentru a imortaliza acțiunea, ne vom concentra pe sportivi cu focale mai strânse - undeva între 50-80 mm. Mai ales dacă nu este foarte mult public prezent, este preferabil să ne apropiem fizic cât mai mult și să utilizăm focale o idee mai scurte, pentru a avea un unghi de cuprindere mai larg și a ne putea astfel mișca aparatul cu mai multă siguranță că vom surprinde acțiunea în locul potrivit din cadru - dar și pentru a putea utiliza timpii cei mai scurți de expunere posibili pentru diafragma și sensibilitatea ISO utilizate.

Un compromis optim ar fi la f/5, ISO 400 și 1/400-1/500 sec., la 60 mm. La nevoie, dacă lumina ambientală scade în intensitate, putem crește sensibilitatea la ISO 800 sau chiar 1600, sacrificând granulația imaginii... acestea fiind valorile pe care le-am utilizat eu, determinându-le în practică, cu echipamentele pe care le dețin.

Desigur, dacă bugetul nu reprezintă o constrângere, putem trece la clasa superioară, alegând aparatul preferat de fotografii de sport, Canon 1D, care la viteza de 10 cadre pe secundă ne va garanta instantanee reușite în orice situație, pe care vom utiliza un obiectiv de clasa L, precum versatilul EF 28-300mm  (obiectivele de clasa L, recognoscibile imediat prin culoarea albă-crem a carcasei, sunt vârful de gamă al celor de la Canon și chiar al industriei fotografice în general, bucurându-se de o înaltă reputație în rândurile celor care fac din fotografia de sport un mod de viață), sau un 24-70 cu diafragma constantă de f/2,8.

În ce privește focalizarea, unul din sfaturile clasice ale fotografiei de sport este de a utiliza modul de focalizare continuă, prezent pe practic toate DSLR-urile contemporane: astfel, ne vom asigura că subiectul este redat clar, nu doar în momentul în care l-am identificat vizual ci și, mai important, în momentul în care întreprinde acțiunea cea mai spectaculoasă din punct de vedere fotografic.

Alternativ, dacă punem mai mare accent pe compoziția cadrului, putem recurge la un mic truc, din epoca filmului: prefocalizăm pe un punct de pe traseu despre care suntem siguri că va fi parcurs de subiect, urmând a declanșa în momentul în care acesta va atinge punctul dorit (sau, ideal, cu 200-300 milisecunde mai devreme, pentru a compensa latența la declanșare a aparatului). Dacă nu găsiți acest lucru suprasolicitant, puteți menține și ochiul care nu privește prin aparat deschis, astfel încât să urmăriți mai bine apropierea subiectului de punctul de maxim interes.

Acestea fiind spuse, nu îmi rămâne decât să vă urez noroc la "vânătoare" și să vă invit să vizionați câteva din imaginile pe care le-am surprins (imaginea mea preferată o găsiți în secțiunea editorială de pe site-ul de stock photography DreamsTime).







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.