FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 10 octombrie 2012

Fotografie Pinhole la Cluj Herbst Fest



Complexitatea aparatelor de fotografiat crește cu fiecare generație nou-apărută; totuși, de la un punct, deja performanțele vizează mai mult urmărirea dinamică a subiectului și sensibilitatea în lumină insuficientă, decât efectiv calitatea imaginii.

Nu degeaba ne fascinează și în prezent peisajele de o claritate impresionantă, cu o fidelitate uimitoare a detaliilor naturii, realizate de fondatorii grupului F64, Willard Van Dyke și Ansel Adams. Aceștia utilizau cele mai închise diafragme posibile tehnic (de unde și numele grupului), pe aparate de dimensiuni impresionante.

Totuși, nu este obligatoriu să investiți prețul unei garsoniere într-un Hasselblad; din contră, puteți obține diafragme extrem de închise și artizanal, confecționându-vă singuri un aparat Pinhole. Tinerii fotografi de la Pop Up Squad vin să ne demonstreze acest lucru.


camere foto digitale

Are loc practic o revenire la originile, simple, dar nicidecum banale, ale fotografiei: lumina pătrunde în camera obscură printr-un orificiu de mici dimensiuni, formându-se o imagine micșorată și oglindită-răsturnată a originalului. Iar dacă în cazul obiectivelor SLR uzuale, diafragma minimă este f/22, sau f/36 la caăptul cel mai lung al focalei, renunțând complet la elementele optice, bazându-ne exclusiv pe orificiul de minime dimensiuni, putem obține valori ale "diafragmei" de f/189!

Să precizăm că, în fapt, notația "f/" desemnează raportul dintre focala utilizată și diametrul orificiului de intrare. În mod evident, cu cât pentru o focală dată orificiul va fi mai mic, raportul va fi mai mare. În camer aobscură va pătrunde mai puțină lumină, fiind necesare expuneri mai lungi - chiar de ordinul minutelor - dar imaginea va câștiga în claritate și în fidelitatea detaliilor redate.

Pot fi achiziționate capace pentru corpul aparatelor, perforate corespunzător, încât să îndeplinească funcția de "obiectiv" pinhole. Spre exemplu, cei de la Pinhole Resource comercializează un capac destinat aparatelor (D)SLR Nikon, cu un orificiu de 0,249 mm (meritându-și pe deplin numele de "gaură de ac"), o distanță focală de 47 mm și o diafragmă impresionantă, de f/189 - pentru un preț de 19 USD+cheltuielile poștale.

Totuși, după cum ne arată d-ra Adelina Câmpean, voluntară în cadrul proiectului Pop Up Squad, nu este nevoie să apelăm la soluții comerciale; cu răbdare, ne putem confecționa singuri un aparat de fotografiat pe film, cu un "obiectiv" de tip pinhole. Avem nevoie de un film foto, de o casetă de la un film folosit (pe care se va rula filmul o dată expus), de o cheiță de antrenare și de o cutie, neagră în interior și complet izolată împotriva pătrunderii luminii - cu excepția orificiului frontal, evident.

Întreg ansamblul va fi fixat cu bandă adezivă (de culoare neagră, de preferință), iar obturatorul va fi realizat, la rândul său, dintr-o bucată de bandă adezivă. Din păcate, arată d-ra fotograf, este imposibil a determina cu exactitate diafragma ce va rezulta, expunerile corecte urmând a fi obținute doar experimental.

Cu toate acestea, apreciez că este un exercițiu care merită efortul, în primul rând pentru înțelegerea structurii și funcționării unui aparat de fotografiat, proiectul contribuind la creșterea culturii vizuale a publicului clujean (lucru extrem de necesar, cum, din păcate, în prezent există numeroși pseudo-fotografi care își închipuie că un DSLR pe modul Auto este tot ce au nevoie ca să fotografieze la nunți și banchete de absolvire).

Felicitându-i încă o dată pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect, vă invit să vizualizați câteva imagini pe care le-am realizat, surpriznându-i în activitate și prezentându-și creațiile (tehnice, dar și fotografice).







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.