FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 13 octombrie 2012

O perspectivă fotografică asupra galei inaugurale a festivalului de film Comedy Cluj



În această seară, am participat din postura de fotograf, la deschiderea celei de-a patra ediții a festivalului de film Comedy Cluj. 

Am avut astfel ocazia de a surprinde publicul clujean, venind cu nerăbdare în sala de dimensiuni considerabile a cinematografului Florin Piersic, dar și de a vedea prin "ochiul" aparatului de fotografiat echipa de voluntari responsabilă de buna organizare a festivalului.. și profit de ocazie pentru a-mi exprima aprecierea față de eforturile lor.

Să vedem însă ce a presupus acest lucru din perspectivă fotografică.




Eu merg la Comedy Cluj. Voi?

În primul rând, o ilustrare corectă a evenimentului presupune atât plasarea în context - redarea în imagini a principalelor locații de desfășurare a festivalului - cât și înfățișarea câtorva din protagoniști, dând astfel viață scenei. Nu vor lipsi astfel din imagini spectatorii - cu cât mai diverși, cu atât mai bine, dar nici echipa de organizare.

(Să precizăm, pentru cât mai multă rigoare, că fotografierea este realizată în scopuri exclusiv editoriale - de promovare a festivalului și informare a publicului cu privire la acesta - aplicându-se deci prevederile și uzanțele specifice acestui gen fotografic: persoanele vor fi surprinse natural, plasate în contextul evenimentului, evitând însă cadrele ce ar putea fi stânjenitoare, dacă apar atari situații).

Deși este inevitabil ca redarea simultană a ecranului de cinema și a publicului să pună dificultăți privind expunerea, o suprapunere ulterioară a unor selecții din două imagini expuse diferit poate rezolva chestiunea. Totul este, desigur, să putem obține o imagine ilustrativă pentru ideea de public privind filmul, evitând redarea de detalii în exces; sugestia este mai importantă decât fidelitatea detaliului.

De altfel, lumina puțină și imposibilitatea utilizării blitzului pe timpul proiecțiilor va limita posibilitățile fotografice (spre exemplu, azi, cum am avut o zi cu numeroase deplasări, am ales exclusiv obiectivul 18-105, pentru versatilitatea oferită de plaja sa de focale... ceea ce s-a dovedit cel puțin parțial o eroare strategică, la f/3,5 timpul de expunere fiind, inevitabil, de 4 ori mai lung decât la f/1,8, cât aș fi putut utiliza pe fixul de 35 mm... iar a trage în ISO 1600 sau 3200 are un efect negativ destul de pronunțat asupra granulației).

Focalele mai lungi au fost însă cât  se poate de utile la imortalizarea personalităților care au ținut discursul inaugural - dl. primar Emil Boc și omul de afaceri Sorin Dan. Mulțumită posibilității, ca fotograf acreditat, de a circula liber pentru alegerea celor mai potrivite încadrări (fără a stânjeni publicul, desigur), am putut fotografia dintr-o zonă foarte apropiată de scenă, astfel încât nu a fost necesară utilizarea unui teleobiectiv (care ar fi prespus utilizarea unor timpi de expunere mai scurți, urmare a focalelor lungi folosite - și, implicit, ar fi rezultat imagini mai întunecate pentru aceeași daifragmă utilizată, fără a crește sensibilitatea ISO).

Utilizarea unor elemente de "recuzită" ad-hoc, precum balustrade, spătare ale scaunelor, sau chiar coloane de susținere (prin apăsare orizontală) poate suplini parțial absența trepiedului - accesoriu care s-ar dovedi incomod în spații strâmte, frecventate de public și de numeroși alți fotografi.

Devin astfel posibili timpi de expunere de ordinul secundelor - element util în lumina extrem de puțină disponibilă; este adevărat că se obțin unele încadrări mai "ciudate", cu înclinații impuse de piesa de mobilier respectivă, nu într-atât de ce ne-am dori, dar un crop inspirat și o editare corespunzătoare pot reduce semnificativ acest neajuns.

Și cum surprinderea acțiunii doar din punctul ei central, Cinema Florin Piersic, deși reprezentativă, ar fi presupus ignorarea celorlalte locații ale festivalului, am realizat mai multe imagini și la Casa TIFF, în a cărei sală de proiecții au rulat, de altfel, primele filme ale festivalului (chiar cu câteva ore înaintea deschiderii inaugurale).

Să vedem în cele ce urmează câteva imagini... și nu uitați să reveniți, eu urmând a acoperi și în zilele ce vin festivalul!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.