FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 28 octombrie 2012

Ziua Armatei Române la Cluj, în 35 mm

În fiecare an, pe 25 octombrie se celebrează Ziua Armatei Române, fiind astfel onorată memoria celor care au luptat pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, în 1944.

Manifestările dedicate publciului larg au fost programate pentru 27 și 28 octombrie, zile de weekend, astfel încât să poată fi frecventate de un număr cât mai mare de persoane interesate de a vedea cât mai multe despre activitatea militară, alături de dotările tehnice și capabilitățile operaționale ale Armatei Române.

Am avut astfel onoarea de a-i avea aproape, în spațiul pus la dispoziție de centrul comercial din cartierul clujean Gheorgheni, pe militarii de elită din Batalionul 811, Dragonii Transilvani, distinși pe frontul din Afganistan, dar și pe membri ai Forțelor Aeriene, precum și o echipă de geniu.

Să vedem în cele ce urmează cum au decurs lucrurile din perspectivă fotografică. 

Toamna și-a intrat deja pe deplin în drepturi, cerul fiind pe zi ce trece tot mai tern, de un gri plumburiu, iar lumina, chiar la orele amiezii, se poate dovedi insuficientă pentru expuneri optime și, în mod sigur, cu o temperatură de culoare departe de acel galben cald al după-meselor de vară, ce face deliciul oricărui fotograf.

Cum utilizarea unui blitz puternic nu ar fi fost recomandată, într-un spațiu unde au loc demonstrații cu grad de risc pentru cei care le efectuează (au avut loc manevre de drill team cu baioneta montată, precum și exerciții de dezamorsare a unui pachet suspect de a conține explozibili), iar lumina era, după cum am amintit, destul de capricioasă, am optat pentru obiectivul fix de 35 mm, care, grație diafragmei cu deschiderea maximă de f/1,4, reprezintă o alegere excelentă oricând avem mai puțină lumină decât ne-am dori. Putem astfel realiza majoritatea cadrelor la timpi de 1/400-1/640 secunde, ideali pentru "înghețarea" mișcării, chiar în timpul scenelor cele mai dinamice.

Având de-a face cu o zi mohorâtă, încă un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este faptul că imaginile noastre riscă să aibă un colorit tern, fad, în mod vădit neinteresant... putem salva în parte situația alegnând temperatura de culoare predefinită în modul Umbră sau Înnorat, deși acest lucru ne va servi preponderent pentru a avea o imagine corectă asupra rezultatului încă de la fotografiere.

Este preferabil să fotografiem în formatul necomprimat Raw/NEF, pentru a putea postprocesa extensiv coloritul imaginii. Dacă intervențiile asupra cerului vor echilibra doar parțial situația, personajele noastre, precum și vehiculele, vor prinde viață ca prin miracol (desigur, cu condiția să identificăm combinația optimă a alterării parametrilor imaginii în programul de captură Raw).

Va trebui, desigur, să alocăm câteva minute bune pentru fiecare imagine pe care dorim să o restaurăm digital, dar rezultatul final merită pe deplin efortul: dacă inițial aveam o colecție de poze banale, în urma prelucrării vor rezulta imagini cu care poate fi ilustrat un articol despre subiectul respectiv.

Vă invit astfel, în cele ce urmează, să vizionați imaginile pe care le-am realizat.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.