FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 2 noiembrie 2012

1 Noiembrie, ziua în care îi comemorăm pe cei plecați dintre noi

Întâi noiembrie... ziua în care noi transilvănenii îi comemorăm pe cei pe care sperăm că-i vom revedea pe lumea cealaltă... o zi în care vremea mohorâtă de toamnă aproape mocănească a contribuit din plin la accentuarea stării de dezolare, de apăsare...

Senzația apăsătoare e cu atât mai puternică cu cât gândul că acei oameni care ți-au marcat copiloria și tinerețile nu mai sunt decât umbre ale trecutului, o amintire pe care comemorarea organizată în această zi încearcă să o țină vie.

Trag nădejde ca gestul meu, de a lua aparatul de fotografiat cu mine prin cimitir (mormintele celor dispăruți din familie fiind situate în partea superioară a colinei Cimitirului Central din Cluj, fiind necesară o ascensiune de cca. 20 minute) să nu pară unul deplasat... din contră, intenția mea a fost de a onora această zi de doliu, prin câteva imagini ilustrative, care să spună povestea unei comemorări specific transilvănene (românii transilvăneni păstrând atât tradiția ortodoxă, a comemorării celor dispăruți primăvara, de Duminica Floriilor, cât și cea catolică, a unei comemorări autumnale, de Ziua Tuturor Sfinților).

Din respect pentru cei plecați dintre noi, această postare nu va include referințe tehnice, nici trimiteri cu caracter publicitar... las imaginile să vorbească pentru sine, în manieră fotojurnalistică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.