FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 25 noiembrie 2012

Privind aparatul în ochi... noaptea albă de Black Friday

"Vinerea Neagră"... termen folisit, între altele, pentru comemorarea unui incendiu din Australia anului 1939, bombardarea Norvegiei de către naziști în 1945, represiunea brutală a unor proteste din Iranul anului 1978...

Însă cum tot anul prețurile mari sunt cele care ne oprimă, bucuria cea mai mare e că, măcar pentru o zi (sau, mai exact, câteva ore, cât durează stocurile), prețurile mari devin ceva de domeniul istoriei.

Așa că viziunea americană asupra termenului, "Black Friday" - una întunecată ca urmare a afluxului imens de pietoni asaltând magazinele, în dimineața de după Ziua Recunoștinței - când distribuitorii dau startul sezonului de cumpărături de Crăciun - este cea care trezește cele mai plăcute emoții ale noastre.

O dată cu migrarea tot mai masivă a shopping-ului spre mediul online - care se face cu atât mai simțită în rândurile pasionaților de tehnologie, printre care, desigur, și fotografii - și orele de deschidere ale "magazinelor" (sau, mai exact, de plasare a ofertelor promoționale pe server-e) au înregistrat modificări.

Astfel, principalul distribuitor de articole fotografice din România, F64 Studio, a deschis sezonul de vânătoare a reducerilor vineri, 23 noiembrie, la ora 0:00 - moment în care server-ele  companiei erau solicitate la maximum... dar putem spune că reducerile oferite meritau osteneala: spre exemplu, un Nikon D600 era redus, de la 9499 la 6999 lei, iar Canon 1100D a devenit probabil cel mai ieftin DSLR nou din toate timpurile, la prețul de 999 lei.

Nici principalul distribuitor de electronice, cu predilecție pe online, eMag, nu s-a lăsat mai prejos: spre exemplu, modelul de top al celor de la Sony, SLT A77, 24.3MP, cu obiectivul 16-50mm, putea fi găsit cu un discount de 1000 lei. Promoțiile acestuia (din care unele pot fi vizionate pe banner-ul de mai sus) fuseseră anunțate pentru orele 5:00, pentru a fi decalate mai apoi pentru orele 8:10, ca urmare a nevoii de a lua toate măsurile pentru a preveni încărcarea excesivă a server-elor - care, deși neîndoielnic semnificativă, a permis o navigare incomparabil mai fluentă pe site-ul eMag decât pe al celor de la F64 (deși, să nu uităm, oferta a fost mai limitată, vizând categorii de aparate foto și obiective dedicate mai degrabă utilizatorului obișnuit decât profesionistului).

Am urmărit desfășurarea fenomenului îndeaproape - trezindu-mă de la primele ore ale dimineții (felicitări copywriter-ilor de la eMag pentru pisica de ne îmbia cu o cafea black în jurul orelor 5:20) - astfel că, la sfârșitul zilei de vineri, aveam o expresie... excelentă pentru a testa lentila macro de care vă posteam în postările trecute, Raynox DCR-150, imortalizând expresia ochilor mei obosiți.

Inițial am făcut câteva experimente în lumină existentă (utilizând o lanternă solară Varta, suficient de puternică, de la distanța de cca. 25-30 cm, pentru a permite utilizarea unor timpi de 1/60 sec., la ISO 400 și f/5,6.

Dorind însă, dincolo de efectul interesant oferit de lumina sa albăstriu-violacee, mai multă profunzime și imagini mai realiste, am declanșat în modul Remote SU-4 blitz-ul SB-700, cu puterea mult diminuată și prin panoul de difuzie, sau prin ricoșeu cu tavanul (pentru reliefarea formațiunilor irisului, iluminarea directă, ușor din lateral, s-a dovedit cea mai de efect în experimentele mele). A fost posibil astfel să fotografiez la f/18 și cel mai scurt timp de sincronizare, 1/200 sec - cu avantaje evidente privind "înghețarea" detaliilor.

Puteți, mai jos, privi câteva din imaginile rezultate:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.