FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Decoratiunile de Craciun, o ocazie excelenta pentru fotografia macro

Acum că e clar că mayașii s-au înșelat în privința sfărșitului lumii ( :-p ), ne putem din nou gândi la Crăciunul care se apropie cu pași repezi.

Am cumpărat cadourile pentru cei dragi, am decorat bradul, curățenia generală e demult gata... și parcă lipsește ceva... fotografiile, evident!

Iar dacă a realiza poze cu bradul împodovit a devenit ceva nu doar clișeistic, dar lipsit de orice urmă de estetism, vom vedea că lucrurile pot sta complet altfel, dacă în loc să încercăm să cuprindem totul, ne vom axa pe detalii. 
  camere foto

De altfel, adeseori artiștii fotografi ne recomandă să simplificăm scena: detaliile în număr covârșitor, care la prima vedere ar fi necesare fiecare pentru a spune ceva, devin copleșitoare pentru ochiul privitorului. Putem compara situația cu o sală de spectacole în care, în loc să audiem la un concert armonios, asistăm la o cacofonie de sunete și tonuri... în linii mari, aceasta este valoarea estetică a unei imagini supraîncărcate de elemente, din care probabil că fiecare luat în parte ar spune ceva, însă toate, în ansamblul lor, ajung să nu mai spună nimic, dar să facă mult "zgomot".

Devine astfel mult mai practic să ne concentrăm pe detalii, surprinzând puține lucruri, într-un cadru cu un unghi de cuprindere strâns, dar care să transmită o stare, un simțământ, sau să fie ilustrative pentru conceptul reprezentat. "Dacă fotografia ta nu e suficient de bună, înseamnă că nu ai fost destul de aproape", obișnuia să spună fotoreporterul de război Robert Capa.

Acest adagiu e cum nu se poate mai valabil în fotografia macro, unde trebuie să ne apropiem subiectul cât mai mult e fizic posibil de planul senzorului foto. Ne vom apropia, în consecință, la distanța minimă de focalizare a obiectivului folosit și vom utiliza cea mai lungă focală care ne permite includerea subiectului într-un plan de profunzime suficient de extins proporțional cu dimensiunile sale.

În cazul în care nu dispunem de un obiectiv macro dedicat, putem fie utiliza tuburi de extensie, fie o soluție extrem de la îndemână și cu performanțe optice suficiente pentru obiecte de dimensiunea decorațiunilor pomului de Crăciun, lentila macro (personal, utilizez o Raynox DCR-150, ce permite fixarea pe obiective cu diametrul filtrului atașabil de la 52 la 67 mm).

Nici sursa de lumină nu trebuie neglijată: dacă ne putem descurca cu un blitz extern (blitzul încorporat nu ar trebui utilizat decât cel mult pentru declanșarea blitzurilor externe, reglat la puterea minimă) și o blendă, ideal ar fi să avem două blitzuri, precum Nikon SB-700, acesta permițând atât utilizarea prin ricoșeu, grație posibilității rotirii capului său în practic toate direcțiile, cât și reglarea puterii de declanșare în fracțiuni de 0,3 trepte.

Din câteva cadre de test, vom determina puterea optimă de declanșare, ca și direcția optimă a luminii. În mod evident, vom utiliza cei mai scurți timpi de sincronizare permiși de aparat, pentru a evita neclaritatea de mișcare, ca și diafragme cât mai închise, pentru a evita ca un câmp de profunzime prea limitat să fie interpretabil ca o imagine deficient focalizată.

Vă invit în cele ce urmează să vizualizați câteva imagini de Crăciun pe care le-am realizat cu Nikon D90 (îl găsiți până la sfârșitul anului la reducere pe site-ul F64și obiectivul fix de 35 mm, f/1,8.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.