FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Nikon D90 - primele impresii după achiziționare

Cu ocazia promoțiilor de Black Friday, am devenit fericitul posesor al unui Nikon D90, achiziționat de la Foto Hobby Shop - cărora le mulțumesc, pe această cale, pentru seriozitatea de care au dat dovadă în onorarea promptă a comenzii, chiar într-o perioadă aglomerată - care, știm cu toții, pune presiune pe echipa de vânzări.

După aproape doi ani pe un aparat entry-level, în speță D3100, simțeam nevoia a ceva mai avansat, iar cum constrângerile bugetare nu mi-au permis să mă orientez spre   un full-frame, un model de clasă medie, cel mai avansat aparat pe senzor crop la momentul lansării sale, reprezenta alegerea pe care am considerat-o cea mai potrivită.

Probabil vă întrebați deja ce m-a determinat să aleg un model cu o rezoluție nominală mai mică (12 MPx) față de cei 14 ai aparatului anterior. Voi detalia aceste aspecte în rândurile ce urmează.

Nikon D3100 reprezintă, după cum am spus-o și în alte ocazii, un aparat excelent pentru clasa sa și pot afirma, fără să mă hazardez, că din unele privințe e chiar peste nivelul de la care ne-am aștepta de la un model destinat începătorilor într-ale fotografiei.

Mărturie stă faptul că majoritatea fotografiilor de stock din portofoliul meu de pe DreamsTime de până acum sunt realizate cu acest aparat - iar cine a încercat să încarce fotografii în vederea comercializării știe că echipele de recenzori sunt foarte exigenți în penalizarea oricăror erori de ordin tehnic sau compozițional ale imaginilor înscrise (motiv pentru care, recunosc, din iulie și până acum am putut înscrie doar 38 imagini, cu o rată a acceptării de 38,4%).

Cu ocazia realizării unor fotografii nocturne de arhitectură am constatat și principalela limitare a D3100-lui, comparativ cu fratele mai mare, D90: latitudinea de expunere (raportul dintre zonele cele mai întunecate și cele mai luminate ale imaginii, pe care este capabil să le înregistreze aparatul) este de 11,3 trepte, adică cu 1,2 trepte mai redusă decât pe D90. Nu pare mult, dar dacă ne gândim că o treaptă de expunere echivalează cu o cantitate dublă de lumină care pătrunde în obiectiv și este înregistrată de suprafața fotosensibilă, constatăm că un D90 stă, practic, de 2,4 ori mai bine decât un D3100 la acest capitol - fapt care se va vedea imediat în imaginile realizate la ora albastră, precum și în cele cu suprafețe mari de culoare uniformă.

Acest lucru se traduce și într-o mult mai bună focalizare în condiții de lumină precară a D90-ului, chiar cu obiective cu diafragmă maximă variabilă cu distanța focală. 18-105 f/3,5-5,6 nu e tocmai campion la focalizare rapidă în lumina serii, însă am simțit plusul de viteză și de precizie imediat ce l-am mutat pe nou-achiziționatul D90.

Deși teoretic modele precum D3100 și D5100 ar trebui să se comporte similar la urmărirea subiectului, întrucât moștenesc sistemul de focalizare în 11 puncte de pe D90, faptul că acesta are o latitudine de expunere crescută și un sistem de măsurare a luminii cu mai multe opțiuni de configurare decât modelele pentru începători îi conferă un avantaj net, chiar cu aceleași 11 puncte și unicul senzor în cruce amplasat central - fapt care se traduce în practică în mai puține cadre ratate ca urmare a așteptării după sistemul de focalizare.

Aspecte precum motorul de focalizare intern, de care făceau atâta caz fotografii cu experiență de acum câțiva ani, sunt mai puțin relevante în prezent, în condițiile în care practic toate obiectivele lansate pe piață în ultimii 2-3 ani dispun de motorul încorporat de focalizare, AF-S. Mai degrabă aș spune că prezența acestuia ajută prin adăugarea unui plus de greutate în corpul aparatului, ceea ce îi conferă o stabilitate mai ridicată, în special la fotografierea la focala cea mai lungă permisă de obiectivele tip zoom (la 703 grame, D90 e mai apropiat de modelele de top precum D600 (760 grame) decât de modelul entry-level D3100, unul din cele mai ușoare DSLR-uri din prezent, la doar 505 grame.

Principalul avantaj al Nikon D90 este însă, în opinia mea, ușurința deosebită în fotografierea manuală: dacă modelele pentru începători dispun într-adevăr de modul manual complet, însă acesta este mai greu accesibil, pentru varierea diafragmei trebuind apăsat un buton și acționată unica rotiță de variere a parametrilor disponibilă (ele fiind gândite preponderent pentru utilizarea în modurile semiautomate - prioritate de timp sau de diafragmă, unde alterarea parametrilor cu o singură rotiță nu este atât de deranjantă), lucrurile stau complet altfel pe D90.

Având două rotițe la dispoziție (și un ecran superior pentru vizualizarea rapidă a parametrilor expunerii), fotografierea în modul manual devine o reală plăcere. După un cadru de probă, putem interveni rapid pentru a varia parametrii expunerii, fiind foarte probabil ca al doilea să fie deja perfect expus. Iar faptul că putem realiza expunerea optimă cu viteză maximă este extrem de util când situațiile de fotografiat sunt în schimbare rapidă.

În cazul expunerilor prelungite, D90 dispune de o facilitate extrem de utilă, i.e. ridicarea oglinzii cu cca. o secundă înaintea deschiderii obturatorului - fiind evitată astfel tremurarea aparatului, pricinuită de ridicarea rapidă a oglinzii. Acest aspect este vizibil în special în fotografia de noapte, când este important ca sursele de lumină să apară cât mai punctiforme, fără neclarități de mișcare.

D90 este, de asemenea, cel mai ieftin aparat actual ce poate fi folosit cu succes în fotografia de studio, oferind posibilitatea reglării temperaturii de culoare a balansului de alb în grade Kelvin, nu doar alegând modele predefinite sau variind matricea culorii într-o manieră aproximativă, ca pe modelele destinate începătorilor. Putem etalona corect temperatura de culoare a imaginilor noastre cu cea înscrisă pe blitz-urile de studio - obținând astfel culorile cele mai naturale, nealterate de nuanțele diferite ale surselor de lumină.

Alte avantaje ale D90 țin de confortul în utilizare: vizorul cu pentaprismă, cu un factor de mărire de 0,63 x (0,51 x pe D3100, care dispune de mai ieftinul sistem de oglinzi, care este și mai obositor pentru ochi în utilizarea prelungită), precum și numeroasele butoane pentru accesarea directă a funcțiilor celor mai uzuale - sensibilitate ISO, balans de alb, alegerea formatului de fișier (JPEG sau RAW), blocarea punctului de focalizare, sau trecerea pe focalizare manuală - sunt accesibile direct, fără a mai fi nevoiți să pierdem timpul cu căutarea prin meniuri.

Ținând cont că prețul de ofertă, la reducere, era la cca. jumătate din cel pentru generația mai nouă, D7000 (comercializat în prezent la 4200 lei), apreciez că am făcut o alegere inspirată, achiziționând un aparat considerat, de numeroși utilizatori, ca fiind cel mai bun produs vreodată cu senzor crop.

Puteți, mai jos, vedea câteva imagini de test, într-o privire comparativă cu vechiul meu D3100. Fotografiile sunt realizate la aceleași focale, cu aceiași parametri ai expunerii (timp, diafragmă, sensibilitate ISO), din același punct de stație, la intervalul de timp minim necesar pentru încadrare și declanșare. Pentru a evita influențele determinate de algoritmii de compresie, comparațiile de bazează pe fișierele RAW (NEF), care nu au suferit nicio alterare a expunerii.


Un comentariu:

  1. Intr-adevar, D90 e un aparat care merita, mai ales comparat cu D40/D3000/D3100 in ce priveste ergonomia - doar cine foloseste preponderent modul manual stie cat de greu e cu un singur dial; in plus, mini-LCD-ul de pe partea superioara si protectorul de ecran inclus ajuta si ele.

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.