FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 19 decembrie 2012

Workshop de fotografie de arhitectura, organizat la Cluj de Foto Hobby Shop si Canon

Prin amabilitatea Foto Hobby Shop, am participat luni, 18 decembrie, la  workshop-ul de fotografie de arhitectură organizat la showroom-ul din Cluj al companiei (Bd. Eroilor nr. 1), în parteneriat cu Canon - furnizorul tuturor echipamentelor și accesoriilor fotografice și de imprimare a imaginilor folosite pe parcursul acestuia.

Am avut astfel oportunitatea de a audia prelegerile instructive ale reputatului fotograf Dinu Lazăr, AFIAP, ale lui Bogdan Botofei, precum și prezentarea Canon Professional Service și Canon Professional Network, realizată de reprezentanții companiei. Aceste programe, menite să răsplătească loialitatea profesioniștilor fotografiei care au ales produse din gamele de vârf și medii ale Canon, oferă acces la tratament preferențial în service, standuri dedicate la evenimentele sportive de anvergură internațională, precum și echipamente de schimb pe durata reparațiilor (serviciu cu o acoperire teritorială în curs de extindere).

Reprezentanții Canon au trecut apoi la prezentarea soluțiilor de listare profesională a imaginilor - din gama Pixma PRO, modelele PRO 1 (de top, disponibil la Foto Hobby Shop), PRO 10, model profesional poziționat la mijlocul gamei, precum și modelul destinat entuziaștilor, PRO 100, ambele anunțat la Foto Hobby Shop și disponibile pentru moment pe stoc la F64 Studio.

Cu un cost comparabil per pagină A3+ cu al soluțiilor oferite de laboratoarele dedicate - însă cu o calitate superioară a imaginii, PRO 1 devine o alegere chiar tentantă, pe care o voi considera foarte serios de îndată ce bugetul mi-o va permite.

(Anticipând ceea ce vă voi prezenta în rândurile următoare, la finalul workshop-ului am primit din partea organizatorilor câte două imagini din cele realizate pe parcursul acestuia, listate pe PRO 1... și cum recent comandasem la un laborator câteva imagini cu care urmează să mă înscriu într-o expoziție organizată de Asociația Art Image, ajuns acasă am avut ocazia de a le compara. Mai mult chiar, am chestionat persoane diferite, fără a le indica proveniența imaginilor, iar cele listate cu PRO 1 au avut câștig de cauză în 3 din 3 sondări ale opiniei).

Ce a fost însă mai interesant avea să urmeze: preț de puțin peste o oră, am ieșit în Piața Unirii, pentru a testa cele mai noi și performante aparate și obiective din gama Canon, având ca subiecte de fotografiat reperele arhitecturale reprezentative situate la km 0 al Clujului. Personal, am utilizat un impresionant 5D Mk III (preț de listă, 15.500 lei, ce beneficiază aceste zile de o reducere substanțială), echipat cu altă bijuterie tehnologică, obiectivul fisheye EF 8-15mm f/4 L USM (6700 lei).

Cele mai performante echipamente nu valorează însă prea mult în absența unui fotograf care să stăpânească nu doar latura tehnică ci, poate chiar mai important, cea compozițională și artistică. Aici pot afirma cu convingere că faptul că am ieșit pe teren sub îndrumarea maestrului Dinu Lazăr a fost o ocazie memorabilă: într-un stil vivace și alert, domnia sa nu doar că ne-a oferit, mie și colegelor de echipă, ponturi valoroase asupra a ce și în ce manieră să ne oprim atenția ca subiecte fotografiabile, ci și, după fiecare câteva cadre realizate, o analiză la obiect și plină de învățăminte a acestora. Nu pot decât să-i mulțumesc pentru timpul dedicat nouă și să-mi exprim speranța de a participa la evenimente fotografice sub tutela d-sale și în viitor.

Reveniți în sediul Foto Hobby Shop din Piața Unirii, dl. Lazăr a procedat la recenzarea fotografiilor noastre, alegând câte două din cele mai reușite RAW-uri CR2 ale fiecărui cursant pentru a le comenta și pregăti pentru listare. Și aceasta a fost o ocazie excelentă de învățare, despre cum poate fi extras maximum de informație vizuală cu valoare artistică, din practic orice imagine am realizat, atât cu Adobe Camera Raw, cât și, mai practic chiar, cu aplicațiile native Canon.

(Constat din păcate că versiunea ACR pe care o dețin, inclusă în Photoshop Elements 9, nu a mai primit actualizarea necesară pentru a deschide CR2-urile generate de 5D Mk III, astfel încât va trebui să mă bazez exclusiv pe imaginile format JPEG pentru ilustrarea postării de față).

Mulțumind încă o dată echipei Foto Hobby Shop și distinșilor vorbitori care au făcut acest workshop posibil, vă invit în cele ce urmează să vizualizați câteva imagini pe care le-am realizat cu ansamblul 5D+fisheye.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.