FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 30 ianuarie 2013

Nikon 1 V2, testat pe larg la Cluj

Am avut de curând ocazia de a participa la o prezentare organizată de reprezentanții distribuitorului Nikon pentru România, Skin Media, în magazinul companiei dintr-un mall clujean.

Am putut astfel testa îndeaproape noul aparat mirrorless al companiei, Nikon 1 V2, un model ce constituie vârful de gamă pe formatul de senzor CX (cu un factor de crop de 2,7x).

Deși, la un preț promoțional de 3499 lei, aparatul cu nume de rachetă balistică nu este tocmai ieftin, acesta se ridică la înălțimea numelui său, viteza sa de lucru fiind pur și simplu fenomenală, după cum veți vedea în rândurile ce urmează.
Nou-lansatul Nikon 1 V2

Mărturisesc că, la început, eram sceptic cu privire la performanțele micuțului (are doar 338 grame, deci mai puțin de jumătate din greutatea unui DSLR de clasă medie, precum D90). Nici rezoluția de 14 MPx, similară deci cu a DSLR-ului destinat începătorilor, D3100 (lansat în august 2010) nu părea tocmai impresionantă, mai ales că prețul V2-ului este oricum numai extrem de atrăgător nu (chiar în condițiile în care este redus cu 500 lei față de prețul de listă).

După ce l-am luat însă în mâini, pot spune că mi-am schimbat în bună măsură părerea: față de generația precedentă, ergonomia s-a îmbunătățit semnificativ, aparatul primind o suprafață proeminentă de prindere pentru mâna dreaptă, similară cu a aparatelor bridge, fapt care poate că îi crește minimal dimensiunile, dar în mod sigur conferă o priză mai bună la fotografiere - ceea ce se traduce în mai puține imagini mișcate. De fapt, cu noul V2 ai senzația că ai în mâini un aparat destul de serios, nu o săpunieră la suprapreț, cum era cazul generației anterioare.

De asemenea, dispunerea butoanelor, încolonate pe partea stângă a aparatului, este cea cu care ne-am obișnuit de ani buni pe DSLR-urile Nikon (atenție doar, posesori de D90! În colțul stânga-jos avem acum butonul Delete Image, nu +, cum eram obișnuiți, așa că strategia cu două apăsări rapide, pentru a vizualiza la un nivel mai mare de detaliu ultima imagine realizată, riscă să ne lase fără aceasta).

La confortul în fotografierea cu V2 contribuie și cele două rotițe pentru stabilirea parametrilor expunerii (o premieră pe mirrorless-uri), fapt care se traduce într-o viteză sporită de alegere a timpului de expunere și a diafragmei dorite, într-o manieră nu mult diferită de cea de pe DSLR-urile de clasă medie (deși, cu o rotiță orizontală și una verticală, putem fi cârcotași și să spunem că V2 se apropie mai mult de modul de operare a unui Canon 60D sau 5D, decât a unui Nikon D90/D7000).

Deși nu aș putea spune că sunt un mare fan al vizorului electronic - consider privirea prin vizorul optic, dotat cu oglindă, mult mai odihnitoare pentru ochi, lucru esențial în cazul ședințelor foto prelungite - acesta se poate dovedi extrem de util la fotografierea în exterior, într-o zi însorită, când utilizarea ecranului principal al aparatului pentru încadrarea imaginilor este extrem de anevoioasă, oricât s-ar strădui producătorii să reducă reflexiile parazite ale ecranelor.

E frapantă coincidența de nume a seriei mirrorless-urilor de top de la Nikon cu indicativele primelor rachete balistice construite (V1 și V2). Coincidența de nume - intenționată sau nu - e cu atât mai sugestivă cu cât ne gândim că, dacă există ceva la ce excelează V2, e viteza. Și când spun că aparatul e rapid, înțeleg că producătorul nu exagerează când pomenește în specificații de o viteză de fotografiere în rafală de 60 cadre pe secundă (dacă focalizarea e blocată într-un singur punct), sau de 15 cadre pe secundă, focalizarea ajustându-se automat între declanșări.

Dincolo de specificațiile de pe hârtie, constat, consultând directorul cu fotografiile de la test, că am realizat nu mai puțin de 115 cadre de la ora 15:31 și până la ora 15:35 - deci undeva la 29 poze pe minut. Evident că am tras rafale prelungite pentru a testa viteza aparatului, dar m-am oprit adeseori pentru a consulta pozele realizate și a ajusta parametrii expunerii în mod corespunzător. Pot spune că sunt impresionat!

Un alt lucru care mi-a plăcut - și care e un mare plus față de bridge-uri, care ar părea concurentul natural al mirrorless-urilor, adresându-se celor care sunt intimidați de dimensiunile și complexitatea unui DSLR - este posibilitatea de a fotografia și în formatul RAW, având astfel la dispoziție mult mai multă informație pentru partea de postprocesare decât dacă s-ar realiza compresia JPEG direct din aparat. Formatul NEF utilizat, pare-se, a suferit noi adăugiri, el putând fi, la ora la care scriu aceste rânduri, deschis spre vizualizare cu Irfan View, dar nu și pentru editarea cu Adobe Camera Raw 6.5.0.216, cea mai recentă versiune pentru Photoshop Elements... probabil că următoarele luni vor aduce un update pentru acesta.

Personal, consider că dacă ar avea o patină standard de blitz, nu doar posibilitatea montării unui model "de buzunar", precum SB-N7 (cu un număr ghid de doar 18 și posibilitate de ajustare a unghiului doar în plan vertical, acesta e departe de ceea ce oferă modelele pe patină standard, SB-700 și SB-910), V2 ar putea deveni o alegere interesantă ca aparat de backup pentru fotografii de eveniment și fotoreporteri, în momentele în care viteza de reacție și numărul de cadre surprinse contează mai mult decât calitatea la nivel de pixel a fiecărui cadru în parte. În forma curentă, se pretează mai bine situațiilor unde nu e necesară introducerea unor surse suplimentare de lumină.

În schimb, grație factorului de crop de 2,7x, V2 devine o alegere interesantă pe post de aparat secundar pentru fotografii de sport, unde oricum, distanța din tribune și până pe teren ar face inutile și cele mai performante blitzuri. Utilizând adaptorul 1 FT1 F, devine posibilă montarea obiectivelor pe montură Nikon F; pe senzorul format CX, un obiectiv 70-300 va avea încadrarea echivalentă a unei plaje focale de 189-810 mm - ceea ce ne permite să ne apropiem incredibil de mult de subiect (am avut odato ocazia de a testa o "piesă de artilerie" de 600 mm, iar la distanțe de 20-30 metri puteai surprinde toate detaliile fizionomiei unei persoane, realizând cadre tip "poză de buletin"), păstrând în același timp costurile la un nivel rezonabil, ca și flexibilitatea zoom-ului.

Vă prezint în continuare câteva imagini de test, needitate.




Și, pentru comparație, aceeași imagine surprinsă la focala de 110 mm pe V2 (echivalent 297 mm) și de 300 mm (echivalent 450 mm) pe D90-ul meu:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.