FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 23 februarie 2013

570 de lampioane, lansate la Cluj, cate unul pentru fiecare an de la nasterea regelui Matei Corvin
In cursul serii de vineri, 22 februarie, a avut loc o fascinanta ceremonie de comemorare a 570 de ani de la nasterea lui Matei Corvin, unul din cei mai populari regi ai Ungariei, nascut pe teritoriu transilvan, la Cluj.


Astfel, in jurul orelor 19, un numar de 570 lampioane cu aer cald au fost oferite clujenilor dornici sa le lanseze de la baza statuii lui Matei Corvin, din Piata Unirii... si sa-si puna o dorinta.


Sa vedem insa in cele ce urmeaza cum au decurs lucrurile din perspectiva fotografica.Anticipand nevoia de viteza de reactie, am luat D90-ul, aparatul care sta cel mai bine la acest capitol dintre Nikon-urile mele.

Intrucat lampioanele se lanseaza - inevitabil - dupa lasarea intunericului, pentru a putea folosi timpi de expunere cat mai scurti fara a fi nevoit sa cresc sensibilitatea ISO, am utilizat, in prima faza, obiectivul fix, de 35 mm, f/1,8, pentru a surprinde ansamblul scenei, la un unghi de cuprindere similar privirii cu un singur ochi.

Mai apoi, dorind sa capturez detalii ale lampioanelor gata de lansare, am trecut la obiectivul de 50 mm, f/1,8, care, dupa cum se stie, montat pe un aparat cu sezor format DX, are unghiul de cuprindere echivalent focalei de 75 mm.

In ce priveste parametrii de expunere, am tras in general la timpi de 1/40-1/125 sec., pastrand diafragma deschisa, la f/2,4 si chiar maximul de 1,8, in unele situatii.

Va invit in continuare sa vizionati cateva din imaginile mele - cu precizarea ca, din ratiuni de timp limitat, am redactat aceasta postare de pe un telefon cu Android, doar formatarile si incarcarea imaginilor fiind realizate pe PC :) - iar imaginile au fost obtinute direct din aparat, fara prelucrare ulterioara.
Un comentariu:

  1. Gyonyoru!!! Koszonjuk a Kolozsvar Varos vezetosegenek ,hogy ilyen szep emlekezest lehetove tett a varos lakosainak Matyas Kiralyunk 570-ik szuletesi evfordulojara. Hiaba Kolozsvaron mar Europai gondolkozasu hazafiak elnek, Hala a Jo Istennek.

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.