FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 25 februarie 2013

Bazar cu Lucruri Gratis, organizat la Cafeneaua L'Atelier, Memo 9, Cluj

Sâmbătă, 23 februarie 2013, am participat la cea de-a treia ediție a Bazarului cu Lucruri Gratis, organizat la Cafeneaua L'Atelier (bd. Memorandumului nr. 9, Cluj-Napoca), de o echipă de voluntari dedicați - și implicați în inițiativa Lucruri Gratis -  în sprijinul Fundației de Caritate Herald - care are ca obiect de activitate sprijinirea adolescenților și prevenirea abandonului școlar.

Sloganul - și principiul de organizare al Bazarului - e "fără bani, fără schimburi, fără negocieri", ideea fiind ca participanții să aducă lucrurile funcționale, dar de care nu mai au nevoie, pentru ca persoanele care au nevoie de ele.

Inițiativa nu doar că este una cât se poate de lăudabilă, dar, prin modul de organizare - bine structurată și eficientă, dar menținând o atmosferă informală și primitoare - astfel încât Bazarul să nu fie doar un loc unde se face schimb de lucruri, ci și de idei (am avut, spre exemplu, câteva ocazii de a împărtăși impresii fotografice), sau de a socializa cu ceilalti participanti la eveniment.

Acum, să ne oprim asupra evenimentului din perspectiva fotografică.



Am mers la Bazar însoțit de bătrânul meu Nikon D70, accesorizat cu obiectivul fix de 35 mm, f/1,8, pe care îl consideram cel mai potrivit pentru fotografierea în încăperi relativ întunecoase (cafeneaua L'Atelier e situată pe latura sudică a bd. Memorandumului, având, pe cale de consecință, geamurile îndreptate înspre nord).

La diafragme de f/2-f/2,4, menținând sensibilitatea ISO la valori care să nu treacă de 800 (un maxim destul de riscant în ceea ce privește granulația imaginii finale, dar preferabil față de obținerea neclarității de mișcare), am putut fotografia - funcție de orientarea în lumina optimă sau, din contră, aproximativ în contralumină, la timpi de cca. 1/125. sec. și până la 1/45-1/60 sec. 

E evident că la fotografierea persoanelor poziționate în dreptul geamurilor, nu ne vom putea baza pe exponometrul aparatului - decât dacă am dori să obținem o imagine a ramei geamurilor și a ceea ce se vede afară, restul apărând întunecat, cu aspect de siluetă. Soluția va fi să supraexpunem serios imaginea - undeva la două trepte. Astfel, putem obține imagini corect luminate ale persoanelor dorite, iar geamurile vor fi singurele zone supraexpuse din imagine - aspect care ne ajută și să mascăm detaliile în exces din exterior.

În ce privește balansul de alb, utilizarea reglajului Incandescent, utilă în zonele mai întunecoase, unde doar becurile iluminează cadrul, se dovedește un pic rece în cele mai apropiate de ferestre - unde fie vom utiliza modurile predefinite pentru lumina diurnă, fie vom face manual etalonarea la alb.

Sper să mai găsesc ce aduce și la edițiile viitoare (înțeleg că se intenționează organziarea lunară a Bazarului; de data aceasta, am contribuit preponderent cu electronice, dar și alte lucruri mici, păstrate însă practic ca noi). Transmit felicitări încă o dată echipei organizatoare și vă urez să ne întâlnim la edițiile viitoare!

Să lăsăm însă mai departe imaginile să vorbească... includ o serie mai lungă ca de obicei, intenția nefiind doar de a oferi mostre ilustrative, ci și de a promova Bazarul cu lucruri gratuite.




















2 comentarii:

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.