FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 11 februarie 2013

Participarea mea la Workshop-ul de Print si Editare organizat de Foto Hobby Shop Cluj

În cursul zilei de sâmbătă, 9 februarie 2013, am participat, alături de alți 12 pasionați ai domeniului, la Workshop-ul de Print si Editare organizat de Foto Hobby Shop Cluj, în parteneriat cu Epson România.

Am beneficiat astfel de sfaturile profesioniste oferite cu pasiune și larghețe de dl. Luca Achim, lector la Universitatea Populară Dalles din București și cunoscut publicului din cadrul proiectului Foto Union.

Și reprezentanta Epson România și-a adus o contribuție însemnată la workshop, prezentând seria de imprimante foto a companiei, ca și tipurile de hârtie cele mai adecvate pentru a obține rezultatele optime, funcție de ceea ce dorim să obținem.

Să trecem, pe scurt, în revistă, cele petrecute la workshop.




Foto Hobby Shop - Magazin Cluj,
Bd. Eroilor nr. 1
(intrarea, din Piața Unirii)


Astfel, după câteva noțiuni introductive, privind activitatea unui photo retoucher, problema balansului de alb și citirea histogramei, dl. Achim a trecut la a ne oferi unele sfaturi, de bun-simț la prima vedere, dar pline de substanță, privind compoziția și crop-ul eficient al imaginii, astfel încât aceasta să aibă maximum de impact, fără a trece pragul apariției pierderilor deranjante de calitate.

O constatare personală (independentă de cele discutate la workshop) este că, din păcate numeroși fotografi au tendința să investească sume considerabile în echipamentele lor, achiziționându-și câte un 5D (13999 lei la reducere), cu 70-200 f/2,8 (preț de listă, 5999 lei), patru blitz-uri cu sistem de declanșare radio, trepiede din fibră de carbon, card-uri de memorie clasa 10 de viteză și alte bunătăți tehnologice... pentru a merge apoi cu imaginile la pseudo-laboratoare de doi lei (sau mă rog, 2,5 pentru un A4 color), unde acestea vor fi listate cu niște culori aproximative, folosind cerneluri contrafăcute.

Ce am putut însă vedea îndeaproape este că, menținând un control riguros al fiecărei etape al procesului de realizare a imaginii (începând cu expunerea pe teren, continunâd cu prelucrarea negativului digital RAW pe un PC cu un monitor calibrat corespunzător) și listarea sa pe o imprimantă alimentată cu cerneluri de calitate și tipul  optim de hârtie, și rezultatele obținute sunt la înălțime.

Imaginile astfel listate arată pur și simplu bine: granulația este virtual absentă, culorile sunt natural reproduse și distribuite uniform pe coala de hârtie, fără întrepătrunderi sau, din contră, fără să formeze bule, iar senzația este că avem în fața ochilor o fotografie clasică, realizată la standarde profesionale.

Iar dacă ținem cont de specificațiile producătorului, care garantează o durată de viață de 75 de ani pentru imaginile color și 200 pentru cele alb-negru, observăm că avem la îndemână o soluție extrem de practică pentru arhivarea amintirilor, sau pentru livrarea fotografiilor realizate pentru un client - care va rămâne mulțumit timp îndelungat (consider acest lucru cu atât mai important cu cât mi s-a întâmplat să listez cu cartușe reumplute, imagini cu un aspect ușor fad la început, și ale căror culori au pălit semnificativ după doar 4-5 ani!).

Discuția s-a mutat apoi la clasificarea modelelor de culoare (RGB, Lab, CMYK și a utilizării acestora în variile stadii parcurse de fotografie; o atenție specială a ocupat-o standardul RGB, cu cele trei variații ale sale (sRGB, Adobe RGB, Pro Photo RGB) și alegerea optimă a acestora, în funcție de destinația finală a imaginilor editate (web, listare de dimensiuni medii sau mari).

În continuare, după o scurtă prezentare comparativă a avantajelor și dezavantajelor monitoarelor LCD vs LED sau plasmă în prelucrarea de imagine, am putut asista la o demonstrație privind modul de calibrare a unui monitor, utilizând un colorimetru DataColor Spyder 4 Elite (dispozitiv mai abordabil decât aș fi crezut - e disponibil la F64 Studio la prețul de 949 lei; din păcate, în oferta Foto Hobby Shop apare, la momentul scrierii acestor rânduri, doar generația anterioară, Spyder 3 Studio SR).

În acest fel, în urma unei operațiuni care nu durează mai mult de 20 de minute, ne putem asigura că lucrăm în editarea foto cu culorile reale, și nu cu cele pe care avem impresia că le vedem. Iar măsurând culorile dintr-o imagine de test și salvând profilul corespunzător în programul de grafică pe care îl utilizăm la lansarea comenzii de imprimare, ne putem asigura că what you see is what you get (pentru a folosi o expresie favorită a IT-iștilor) și că imaginile finale nu vor fi nici fade, nici subexpuse (cum adesea se intâmplă la listările utilizând soluții "pe genunchi").

Mai mult, dl. lector ne-a prezentat utilizarea kit-urilor pentru ajustarea culorilor (pentru exemplificare, X-Rite ColorChecker Passport, disponibil în oferta F64 pentru 549 lei). În acest mod, ne putem asigura nu doar că, ceea ce prelucrăm pe calculator este și ce vom obține la imprimarea imaginii, dar și că prelucrăm exact ce am văzut și în realitate. Acest aspect este crucial în fotografia de produs sau în cea de modă, unde este important ca beneficiarul să primească imagini care redau fidel culorile mărfurilor/creațiilor sale.

În continuare, s-a trecut la discutarea fotografiilor pe care fiecare participant trebuise să le trimită ca și condiție preliminară pentru participarea la workshop, primind sfaturi pentru corecțiile cele mai adecvate de culoare aplicabile acestora (cele mai notabile fiind sfaturile pentru o utilizare riguroasă a funcției Levels din Photoshop, pe canale individuale de culoare)... dar și câte o mostră, listată pe loc pe imprimanta foto Epson L800 (disponibilă la Foto Hobby Shop într-o ofertă promoțională incluzând o geantă Samsonite cadou, pentru 1129 lei, sau, la același preț și la F64 (incert dacă cu geantă sau nu din datele ofertei, cum suntem deja în februarie)).

Salut în încheiere inițiativa Foto Hobby Shop - primul distribuitor de echipamente fotografice care se preocupă și de instruirea fotografilor clujeni, nu doar de aprovizionarea acestora. Doresc să felicit întreaga echipă pentru reușita workshop-ului și nu pot decât să îmi exprim dorința de a participa la astfel de evenimente și în viitor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.