FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 22 martie 2013

Nikon D3100, dupa 2 ani de utilizare. Recenzie cuprinzatoare


In urma cu doi ani, imi achizitionam primul DSLR, un Nikon D3100. Dupa 27.657 declansari (vasta majoritate utilizate efectiv la fotografiere si doar cca. 1000 intrari in modul Live View), sunt in masura sa trag o serie de concluzii privind utilizarea acestuia.

Aparatul e adeseori criticat de fotografii experimentati, care au trecut la DSLR-uri de clasa medie sau profesionala, ca fiind un model entry-level, util cel mult pentru a invata fotografia. Pe de alta parte,  numerosi absolventi recenti ai unor cursuri de fotografie il vor lauda la superlativ, crezand ca un D3100 e bun chiar pentru fotografia de eveniment sau de studio.

Lucrurile sunt, ca de obicei, undeva la mijloc. Vom vedea, in cele ce urmează, exact de ce.

in prezent 1699 lei in oferta eMag (2499 lei în 2011)

Intr-adevar, am ajuns, cu acumularea de experienta privind calcularea expunerii, sa fotografiez in special pe modul manual, moment de la care am simtit tot mai puternic lipsa celei de-a doua rotite pe aparat, pentru stabilirea diafragmei. Pe D3100, unica rotita controleaza timpul de expunere, iar pentru a modifica diafragma trebuie sa tinem un buton +/- apasat si sa actionam aceeasi rotita. Acest lucru se poate dovedi nepractic in situatiile de fotografiere rapida - motiv pentru care, de altfel, am decis sa imi achizitionez si un Nikon D90.

Ce am mai constatat cu privire la rotita D3100-lui meu e ca, dupa cca. 25000 cadre, din care mai mult de jumatate pe modul manual, a ajuns ca uneori sa nu faca aderenta la fiecare invartire, trebuind rotit de doua ori pentru a modifica cu o unitate parametrul avut in vedere.

Sunt totusi incidente izolate, care apreciez ca sunt normale la o uzura totusi intensa pentru un aparat altfel destinat incepatorilor (desi, paradoxal, de multe ori pana inveti sa faci poze corecte, ai nevoie sa faci mai multe cadre decat un fotograf experimentat, care va sti cand sa apese - si, mai ales, cand sa nu apese pe declansator.

In rest, nu am intalnit incidente in utilizare decat de trei ori, de fiecare data vara, la temperaturi de peste 30 grade si la peste 100 cadre trase in interval de cca. o ora. De doua ori, mi s-a intamplat sa se scuture incontrolabil imaginea pe vizorul optic, iar imaginile sa fie afectate de neclaritatea de miscare. Totusi, aceasta nu este o problema a aparatului, ci a sistemului de compensare a vibratiilor din obiectivul 18-105. La trecerea VR pe Off, problema se corecteaza de la sine.

In cea de-a treia situatie, fotografiasem timp de mai bine de doua ore neintrerup sub soarele de inceput de august. Dupa mai bine de 200 cadre, aparatul nu a mai ridicat oglinda, afisand mesajul Eroare declansator, apasati din nou. Dupa cateva minute la umbra, aparatul a functionat din nou fara probleme, iar eroarea respectiva nu mi-a mai aparut deloc, desi am mai tras peste 8000 cadre de la momentul respectiv.

Cele mai lungi sesiuni de fotografiere pe care le-am avut au inclus nunta unor prieteni (850 cadre in cca. 4 ore, cu teleobiectivul 55-300, utilizat pentru portrete) si cca 500 cadre in cca. 3 ore, la un training de fotografie de studio. Astfel, apreciez ca, in cazul in care nu avem sedinte foto prelungite la temperaturi ridicate, un D3100 se descurca onorabil in majoritatea situatiilor.

Principalele sale limitari - sau, mai exact, functii neimementate de cei de la Nikon, pentru a tenta utilizatorul in directia modelelor de clasa superioara - sunt absenta celei de-a doua rotite, a senzorului pentru telecomanda in infrarosii, imposibilitatea declansarii in modul manual a blitzului incorporat (care nu va declansa corect acele blitzuri de studio care nu sunt programabile sa ignore descarcarea de masurare a expunerii, prefiash-ul) si imposibilitatea alegerii temperaturii de culoare in grade Kelvin, doar alegerea unor moduri predefinite sau configurarea aprximativa a unei matrici a culorilor (aceasta deficienta ne va obliga sa lucram doar cu etalonarea manuala a white balance-ului, neputand introduce direct parametrul temperatura de culoare asa cum e el indicat pe blitzurile de studio. Clar se observa ca aparatul NU a fost gandit pentru activitati profesionale de studio).

Am vazut pana acum care au fost minusurile cu care m-am confruntat in utilizarea D3100-lui si care m-au impins, pas cu pas, spre D90. In schimb, chiar si acum as recomanda cu incredere un D3100 oricui face primii pasi mai seriosi in fotografie (mai ales acum, cand cu aparitia succesorului sau, e la un pret foarte bun), pentru modul sau foarte intuitiv de prezentare a parametrilor.

Daca pe modelele de clasa medie si profesionala, trebuie ca fotograful sa stie exact ce cauta si ce doreste sa obtina, comenzile fiind astfel amplasate incat sa permita alterarea rapida a parametrilor, chiar daca sunt mai putin documentate, pe modelele entry-level lucrurile stau altfel. Pe langa ca exista un mod Ghid sugestiv, care reprezinta un scurt indrumar practic pentru obtinerea unor efecte artistice, aplicand setarile optime, exista si un Help foarte bine pus la punct.

Astfel, pe de o parte, putem apasa butonul ? si afla cate o explicatie detaliata pentru fiecare functie pe care ar urma sa o modificam si, pe de alta, faptul ca trebuie sa navigam in meniu pentru a modifica parametrii aparatului e si un avantaj - cei de la Nikon implementand un sistem foarte sugestiv, care ne indica printr-o descriere de cateva cuvinte si o imagine exemplificativa, pe care o putem folosi pentru a recunoaste vizual cand, ce functii sa folosim.

Un alt avantaj al D3100 este greutatea redusa a aparatului. In special cand calatorim cu avionul, fiecare suta de grame conteaza, iar absenta motorului de focalizare din aparat nu mai poate fi considerata un dezavantaj real in prezent, in conditiile in care in ultimii ani nu au mai aparut obiective fara motorul AF-S.

Consider deci, dupa doi ani de utilizare, ca un Nikon D3100 reprezinta un aparat onorabil chiar si in prezent pentru fotografii aflati la inceput de drum, iar pentru cei care doresc deja ceva mai serios, ramane un bun aparat de backup sau de vacanta.

Puteti in cele ce urmeaza vedea cateva din cele mai reusite imagini pe care le-am facut in acesti ani cu D3100-le meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.