FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 8 martie 2013

O serata dansata... fotografica. In vizita la Attitude Dance Studio. Fotografiere si editare

Am avut de curând ocazia de a participa la o ședință de antrenamente a școlii de dans Attitude Dance Studio (str. Baba Novac nr. 32, Cluj-Napoca), unde prin amabilitatea d-lui instructor Istvan Both, am putut fotografia desfășurarea evenimentului.

Atmosfera în sala de dans este una în general destinsă, cursanții vin nu doar ca să învețe ceva, ci și să se simtă bine. Totul are însă loc după un program excelent coregrafiat, iar indicațiile clare și livrate la momentul oportun de către instructor au menirea ca întregul grup să se miște la unison, cu precizie militară (deși, aș adăuga, senzația nu este una de instrucție, ci de grație, de plutire diafană, chiar în momentele în care tempo-ul imprimat e unul rapid).

Eu unul, am preferat să "dansez" cu reglajele expunerii și distanțele focale, astfel încât să realizez o consemnare cât mai reușită a antrenamentelor grupei de dansatori la care am asistat. Să ne oprim așadar asupra evenimentului din perspectiva fotografică.Pentru fotografiere, am utilizat ansamblul Nikon D90 cu obiectivul 18-105 mm, putând astfel alterna rapid focalele lungi, necesare surprinderii detaliilor - precum pașii dansatorilor, sau expresiile lor concentrate, dar în același timp senine - cu focalele scurte, necesare pentru surprinderea unor instantanee cu sala de dans în ansamblul ei (lucru esențial când dorim redarea nu doar a activității protagoniștilor noștri, ci și a ambianței în care aceștia se manifestă).

Lumina era asigurată de o serie de lămpi cu neon suspendate deasupra ringului; deși cu ochiul liber părea că spațiul e iluminat din abundență (la aceastăs enzație contribuind și oglinzile de pe pereți, dar și podeaua lucioasă), exponometrul aparatului spunea însă altceva... întrucât invitația de a participa la antrenamentele școlii de dans a venit oarecum pe neașteptate, nu aveam asupra mea nici blitz-ul extern SB-700 (iar blitz-ul încorporat, nepretabil pentru declanșarea prin ricoșeu, mai mult ar fi stricat lucrurile), nici obiectivele fixe, cu diafragmă deschisă (între f/3,5 și f/1,8, timpul de expunere ar putea fi scurtat de la un riscant 1/40 sec. la un confortabil 1/160 sec.).

M-am convins astfel repede că va trebui să sacrific granulația de imagine și să obțin scene  neafectate de neclaritatea de mișcare și nici de subexpunere. Un compromis optim a fost utilizarea unor timpi mai lungi de expunere decât ar fi indicat normal surprinderea scenelor în mișcare (1/40-1/100 sec.), având pe cât posibil grijă să declanșez în momentele de expresivitate maximă, însă nu când protagoniștii atingeau viteza maximă a dansului lor. De asemenea, sensibilitatea ISO a trebuit ridicată la valori între 640 și 1000 (un prag acceptabil, la care granulația nu devine încă supărătoare).

Restul... e editare: utilizând Photoshop Elements, am procedat la aducerea la unison a nivelurilor de culoare în toate imaginile, la iluminarea zonelor întunecate și la estomparea celor arse. Am efectuat, de asemenea, decupajele de reîncadrare (crop) cele mai inspirate pentru evidențierea optimă a subiectului, eliminând detaliile irelevante sau suprafețele uniforme, lipsite total de semnificație; unde a fost cel mai imperios cazul, am eliminat și unele detalii (precum caloriferele de pe pereți sau aparatul de aer condiționat din geam).

Am optat pentru redarea imaginilor în tonuri sepia, aplicate peste un degrade de alb-negru și o restaurare selectivă, în unele cazuri, a doar atâta informație de culoare cât să potențeze unele detalii semnificative. Scena a căpătat astfel un aer retro, atemporal care, apreciez, pune în valoare cel mai bine dansatorii, cadrul și atmosfera generală a unei seri de antrenamente la Attitude Dance Studio.

În încheiere, doresc să salut încă o dată organziatorii, ca și echipa de cursanți și vă invit să vizionați cele mai reușite imagini.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.