FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 21 aprilie 2013

Cluj Shorts - proiecția finală și gala de premiere, cu Tokina 11-16 f/2,8 și Nikon 50 f/1,8

În seara de sâmbătă, 20 aprilie 2013, am asistat, la Cinema Victoria Cluj-Napoca, la ultimul calup de scurt-metraje proiectate în cadrul Festivalului Cluj-Shorts, precum și la gala de premiere a acestuia.

Au fost decernate premii pentru cea mai bună imagine, cea mai bună regie, cel mai bun film studențesc, cea mai bună animație și cel mai bun documentar. A contat, desigur, și votul spectatorilor, în acordarea premiului publicului. Pe lângă acestea, au fost acordate două mențiuni, una de către membrii juriului și cealaltă de organizatorii din Asociația Persona... și, desigur, premiul cel mai râvnit, Trofeul Cluj Shorts.

...dar mai bine să vedem, în cele ce urmează, cum au decurs lucrurile d.p.d.v. fotografic.

În sala de cinema de data aceasta, mulțumită autoarei Calatorie-Fotografie.BlogSpot.RO, am beneficiat de optica excelentă a unui Tokina 11-16, un superangular care nu doar că permite cuprinderea unor suprafețe extinse în cadru (lucru posibil și cu soluția "de buget" de care aminteam în postarea de ieri, lentila wide), ci și redarea clară a acesteia, din centru și până în marginile cadrului. Iar diafragma luminoasă, de f/2,8, face posibilă utilizarea unor timpi de expunere suficient de scurți încât să evităm neclaritatea de mișcare, chiar la fotografierea din mână (cât timp sunt aprinse un minim de lumini în sală, desigur).




Imaginea de mai jos reprezintă în fapt un colaj, dintr-o fotografie realizată cât timp încă erau aprinse luminile în sală, și una realizată câteva secunde mai târziu, când se stinseseră și începuse deja proiecția. Am putut astfel reda imaginea proiectorului în funcțiune, păstrând în același timp vizibilă atmosfera din sală.


La fel și următoarea, doar că un colaj între expunerea pentru lumina ambientală a sălii și cea necesară redării corecte a ecranului de proiecție (am detaliat această problemă într-un articol despre Comedy Cluj, exemplificând cu fotografii de la Casa Tiff).


În decursul festivității de premiere, m-am axat în mod evident pe imaginea prezentatorilor, a managerului festivalului, Cătălin Sânpetrean, a reprezentanților Asociației Persona și, desigur, a membrilor juriului, în ordinea apariției, Sergiu Matei, dr. Ioan Pop-Curșeu, conf. dr. Gabor Xantus. Pentru această parte a sesiunii fotografice, am trecut din nou pe obiectivul luminos de 50 mm, f/1,8, astfel încât toate imaginile de mai jos au fost realizate la un timp de cca. 1/100 sec.







În condițiile în care numeroase filme câștigătoare au fost realizate de regizori din țări îndepărtate (să amintim doar australianul câștigător al premiului pentru cea mai bună imagine, James Francis Khehtie, sau cubaneza câștigătoare a premiului pentru cel mai bun documentar, Tania Escobar), protagoniștii s-au aflat în imposibilitatea de a-și ridica trofeele, ei trimițând însă mesaje video de mulțumire.

Din fericire însă, mențiunea Asociației Persona a fost câștigată de un cineast român, dl. Bogdan Benea, astfel încât am putut imortaliza și o instanță a decernării fizice a unei diplome de onoare.



 Acest amplu proiect nu ar fi fost posibil însă fără implicarea activă a voluntarilor Asociației Persona, cărora consider că le datorăm felicitări pentru munca depusă, toți cei care ne-am bucurat de aceste două zile de festival. De promptitudinea și seriozitatea lor a depins reușita Cluj Shorts; în semn de apreciere, văprezint câteva imagini surprinzându-i în acțiune.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.