FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 11 aprilie 2013

DSLR-uri entry-level sau de clasa medie? Nikon D90, D70 si D3100 la ora albastra. O testare comparativa

Adeseori, la alegerea primului DSLR suntem tentați să urmărim specificațiile cele mai evidente, precum rezoluția, un număr mai crescut al megapixelilor împingându-ne să ignorăm detalii constructive sau de calitatea imaginii mai importante.

De asemenea, fotograful începător este tentat de principiul altfel cvasiuniversal în domeniul electronicelor de consum, unde ce e mai nou e automat mai bun, fiecare generație de produse venind cu noi îmbunătățiri, ce o aruncă pe cea veche direct în uitare și desuetudine.

Lucrurile stau astfel doar până la un punct, fiind uneori mai convenabil a achiziționa un aparat de clasă superioară, dar mai vechi, în detrimentul ultimei apariții de pe segmentul entry-level de piață.

Astfel, nu neg că multe din considerentele anterior-menționate mi s-au aplicat și mie, în decursul timpului: în martie 2011, achiziționam un Nikon D3100, atras de faptul că avea cu 2 MPx mai mult decât D5000 și de prețul mai atrăgător decât al D90-ului (ambele echipate cu același senzor de 12 MPx, diferențierea fiind în special la capitolul ergonomie).

Credeam, în naivitatea începătorului, că senzorul mai nou și cu rezoluție mai mare e automat mai bun din toate punctele de vedere - ignorând latitudinea de expunere mai redusă (11,3 EV pe D3100, 12,5 pe D90), element esențial în fotografia de noapte, unde dorim ca tonurile din zonele umbroase să fie redate clar, nu doar ca niște pete de întuneric și ca tranzițiile dintre medii diferite să nu fie realizate prea abrupt... așa că, între timp, am mai adăugat la "arsenalul" meu și un D70 SH și, mai apoi, o legendă vie printre fotografi, Nikon D90.

Deși în prezint dețin un obiectiv fără motor de focalizare încoporat, fixul de 50 mm AF-D (de care sunt altfel mulțumit), contrar opiniei încetățenite pe forumuri, nu consider prezența motorului de focalizare în aparat ca o caracteristică esențială în prezent (toate obiectivele lansate în ultimii 2-3 ani dispunând de motorul de focalizare ultrasonic AF-S, mult mai silențios decât "râșnița" din corpul aparatului), acesta fiind inclus în aparatele de clasă medie (precum D70, D90, D7000, D7100) și superioară (D600, D800) în special din rațiuni de compatibilitate retro.

În schimb, consider extrem de utilă prezența senzorului de infraroșii, care permite declanșarea aparatului cu telecomanda ML-L3, deoarece prin utilizarea acesteia scade dramatic riscul imaginilor mișcate la timpi lungi de expunere, dar și deoarece permite expuneri prelungite în modul Bulb, de până la jumătate de oră - aspect esențial în astrofotografie.

La fel de utilă e și a doua rotiță (cea frontală), pentru reglarea diafragmei în modul manual nemaifiind nevoie să ținem apăsat un buton și să acționăm aceeași rotiță ca pentru alegerea timpului de expunere (uzând-o astfel prematur). Și LCD-ul monocrom din partea superioară a aparatului e o adiție utilă: în soare puternic, vedem mai ușor parametrii expunerii decât pe cel color și, în plus, economisim miliamperi prețioși din autonomia acumulatorului.

De asemenea, aparatele de clasă medie, precum D90 sau D7000 (sau nou-lansatul D7100) permit reglarea mult mai fină a balansului de alb, indicând temperatura de culoare în grade Kelvin. Acest lucru este util în special în fotografia de studio, când dorim să fotografiem cu exact temperatura de culoare listată în specificațiile blitz-urilor, dar și când, în fotografia nocturnă de iarnă, am dori să reducem temperatura de culoare sub pragul modului predefinit Incandescent, de exemplu.

Am expus până acum avantajele unui DSLR de clasă medie, în detrimentul unui model destinat începătorilor. Pe de altă parte, un model entry-level vine cu avantajul major al greutății mai reduse (un D3100 are doar 505 grame, față de 620, un D90), ca și al dimensiunilor ceva mai mici (nu sunt variații fabuloase, însă în călătorii ne-am dori să renunțăm la orice nu ne este strict necesar).

Nici prețul nu este de ignorat: dacă ne uităm la modelele curente, un D3200 body costă 1999 lei în oferta F64 (cu geantă și card cadou), pe când un D7100, mai mult decât dublu (4999 lei, la același furnizor). Astfel, dacă nu căștigăm bani din fotografie,un DSLR de top (fie și cu senzor crop) nu e tocmai la îndemână...

Să vedem însă mai îndeaproape cum se comportă aparatele, pe câteva imagini de test, înfățișând cartierul clujean Andrei Mureșanu, la ora albastră. Pentru a evalua performanța de ansamblu a aparatelor, am inclus câte o imagine JPEG needitată, realizată cu fiecare dintr ele,  iar pentru a evidenția comportamentul în redarea detaliilor semnificative, am procedat la deschiderea fișierelor RAW, efectuarea unui crop într-o aceeași zonă și neaplicarea niciunei corecții de expunere.

Toate imaginile au fost realizate cu obiectivul 18-105 mm, la f/11, ISO 200 și 25 secunde pe D90 și D3100 și 30 secunde pe D70 (care nu permitea alegerea valorii de 25 secunde pentru timpul de expunere, doar 20 sau 30). Temperatura de culoare a fost cea specifică modului predefinit Incandescent.

Nikon D70:

 Nikon D90, imaginea cea mai echilibrată vizual, per ansamblu, în ce privește coloritul și latitudinea de expunere:

Nikon D3100: 

La crop însă, e avantajat aparatul cu rezoluția cea mai ridicată, putând înmagazina mai multe detalii:

Concluzia este că acel aparat este cel mai bun, pe care ni-l putem permite: deși există diferențe dintre ele - adeseori semnificative - ele nu sunt de natură să garanteze succesul absolut sau, din contră, eșecul în fotografie.

Astfel, faptul că ne permitem un aparat de clasă medie (eventual, vârful de gamă cu senzor crop la momentul respectiv), sau, din contră, doar un model destinat începătorilor, nu ar trebui să constituie motive care să ne împiedice de la exercitarea pasiunii noastre, cel puțin cât timp nu suntem preocupați de fotografia de sport sau de studio - unde pretențiile cresc spectaculos, odată cu bugetele necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.