FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 1 mai 2013

Hiperparada Animalelor, expoziție canină și demonstrații de dresaj la Cora Cluj


Duminică, 29 aprilie 2013, am asistat la Hiperparada Animalelor, organizată în curtea Cora Cluj, de magazinul omonim, Asociația pentru Câini de Salvare Transilvania și Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj.

Din program nu au lipsit prezentări ale raselor de câini, cele mai reușite exemplare, minuțios toaletate, etalându-și frumusețea (și încadrarea în standardele Asociației Chinologice, desigur) într-o veritabilă defilare în fața publicului spectator.

Însă, dincolo de aceasta, cele mai spectaculoase momente au fost demonstrațiile Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, aparținând MAI, care se ocupă de creșterea și dresajului câinilor de serviciu ai Poliției Române.

Și, desigur, Asociația pentru Câini de Salvare a demonstrat cum patrupedele pot scurta semnificativ timpul de găsire a victimelor dezastrelor naturale, contribuind astfel decisiv la salvarea unor vieți care efectiv atârnă de un fir de păr.


Conștient fiind că zonele în care era permis accesul publicului se aflau la distanță de câteva zeci de metri de centul acțiunii, am decis să utilizez teleobiectivul de 55-300 mm; din același motiv, am optat pentru Nikon D3100, ai cărui 14 MPx sunt suficienți inclusiv pentru a realiza decupaje mai strânse din cadrele realizate.

Întrucât era o zi însorită, nu a fost nevoie să cresc sensibilitatea ISO peste pragul de 200, decât în câteva situații când am dorit să supraexpun puțin, pentru a compensa pierderile de detalii din zonele întunecate (în special câinii de serviciu - ciobănești germani și malinois - având culori închise). A trebuit însă să am grijă în permanență de a nu fotografia în contra luminii, care oricum crea umbre destul de adânci, în majoritatea timpului cât au avut loc demonstrațiile (orele 11:30-13:00, exact intervalul cel mai nefavorabil din zi, din această privință).

Am încercat însă să mențin timpul de expunere la valori mai scurte de 1/250 sec., pentru a evita apariția neclarității de mișcare - în condițiile în care, după cum ați putut citi într-o postare mai veche, dedicată fotografierii câinilor de companie, cățeii sunt aproape în continuu în mișcare, fiind necesare numeroase probe pentru a-i surprinde în poziția și cu expresia dorită.

Dacă pe timp de noapte, un filtru UV mai mult încurcă, riscând chiar să inducă reflexii parazite în cadru, într-o zi însorită el are un efect benefic, prevenind pătrunderea radiației ultraviolete în obiectiv, care ar afecta în oarecare măsură contrastul general al imaginii - și, în timp, senzorul aparatului (fenomen care devine însă deranjant abia la altitudini de peste 2000 m).

Personal, pe 55-300 utilizez un filtru UV Praktica, similar cu cel din oferta F64, doar că pe filet de 58 mm; am constatat că se comportă semnificativ mai bine decât cele de la Hoya sau JYC, neafectând timpul de expunere, însă servind mai bine scopului său.

Acestea fiind spuse, însă mai bine să vă prezint o selecție a celor mai reușite imagini de la eveniment (incluzând, desigur, câteva din cele mai fotogenice exemplare canine).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.