FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 8 mai 2013

Sarbatori Pascale luminate... bine in cadru

Au trecut și Paștile... sărăbători pe parcursul cărora lumina coboară, în sufletele noastre, dar și în cadrele pe care le surprindem cu aparatul de fotografiat. Acest lucru a fost cu atât mai valabil în acest an, când Paștile Ortodoxe au fost împinse târziu în primăvară, până pe 5 mai - fapt cât se poate de îmbucurător, vremea fiind mai apropiată de cea specifică începutului verii, decât ar fi cazul de obicei de Paști.

Însă, oricum, pentru surprinderea ceremonialului religios și a detaliilor specifice acestei sărbători, lumina joacă un rol minor, în condițiile în care slujba de înviere e oficiată - evident - noaptea, când sursele artificiale de lumină sunt cele care creează atmosfera.

(Se cuvine să precizăm că e oarecum impropriu a vorbi de lumină artificială când avem în vedere Lumina Sfântă de Paște. Astfel, doar în preziua Paștilor Ortodoxe, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, are loc miracolul de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, când soarele aprinde candela neadormită.

Deducem că arhitectura edificiului a fost astfel gândită încât fenomenul să nu aibă loc decât într-un moment precis din an, cei care l-au conceput fiind extrem de atenți la detalii astrologice. Astfel, miracolul are loc doar pe data Paștilor Ortodoxe, ce au loc în prima duminică de după prima lună plină, care cade după sau - in extremis - exact în ziua echinocțiului de primăvară.

Întrucât formula a fost convenită în anul 325, la primul conciliu ecumenic de la Niceea, era evident că s-a utilizat ca referință calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar în anul 46 I.Hr. și utilizat de Biserica Ortodoxă și în prezent, spre deosebire de catolici și protestanți, care utilizează calendarul gregorian - introdus abia în 1582. Ca urmare a decalajului existent între calendare, și cum arhitectura Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim datează din secolul IV A.D., deci cu 12 secole înainte de reforma calendarului, este de la sine înțeles cum miracolul luminii sfinte nu poate avea loc în alte ocazii, decât de Paștile Ortodoxe).

Acest moment unic din an, în care creștinii se reunesc pentru a primi și ei un licăr din Lumina Sfântă, care se răspândește de la Ierusalim spre toate patriarhiile ortodoxe și de la credincios la credincios, era pur și simplu prea emoționant pentru a nu fi surprins fotografic - desigur, la Cluj, orașul meu de domiciliu.

Am luat așadar cu mine D90-ul și obiectivul fix de 50 mm, f/1,8 AF-D, precum și 18-55-ul echipat cu lentila convertoare de unghi larg și am purces la drum (din respect pentru spiritul sărbătorii Paștilor, nu voi includeîn postarea de față referințe publicitare privind echipamentele folosite; mai bine vă invit să vizionați și imaginile dintr-o postare mai veche, realizată cu aceleași echipamente).

 În primă fază, am asistat la slujba de la Catedrala Greco-Catolică "Martirii și Mărturisitorii Secolului XX" (piața Cipariu, Cluj-Napoca), aceasta începând mai devreme; apoi, în jurul orei 0:00 a zilei de duminică, am mers în piața Avram Iancu, unde erau trase clopotele Catedralei Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului", cel mai important lăcaș de cult al Clujului, pentru a marca momentul învierii.

Puteți vedea în continuare câteva imagini de la eveniment:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.