FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 6 septembrie 2013

Cand activismul civic cuprinde urbea - proteste impotriva exploatarii de la Rosia Montana

În anul 1997, compania canadiană Gabriel Resources avansa ideea unei exploatări miniere de suprafață, ce viza extragerea aurului din regiunea Roșia Montană, jud. Alba. Doi ani mai târziu, lua ființă, printr-un parteneriat cu statul român, Roșia Montană Gold Corporation, ce avea ca obiect de activitate punerea în practică a proiectului anterior-amintit.

Pe considerentul riscurilor majore de mediu pe care le prespunea exploatarea auriferă pe bază de cianuri - procedeu ce implică costuri reduse, fiind așadar rentabil chiar în zone unde minereul are o concentrație de substanță utilă utilă redusă - în anul 2000, lua ființă Asociația Alburnus Maior, ce va deveni principalul protestatar împotriva exploatării de la Roșia Montană.Prezentul articol nu se doreșe a face apologia niciuneia din pozițiile ce se vehiculează în presă și pe canalele media, în fond, de mai bine de un deceniu.

Însă cu siguranță orice cetățean a putut observa protestele ce au luat amploare în ultima lună împotriva iminentei demarări a exploatării miniere de la Roșia Montană. S-a ajuns astfel la o masă critică: pe de o parte, este nerentabil a investi într-o companie care nu își poate desfășura activitatea, astfel că este normal pentru oficialii RMGC să insiste pentru demararea exploatării, iar de cealaltă, anii de activism ecologist au dus la formarea unor grupuri bine organizate de protestatari, care au ajuns să rivalizeze din acest punct de vedere cu marile federații sindicale.

Din punct de vedere al cetățeanului mai preocupat de grijile cotidiene, decât de mai puțin palpabilele probleme de mediu, întreaga dispută este vizibilă prin prisma spectacolului străzii, oferit de protestatarii care au ajuns să organizeze acțiuni de o amploare ce crește - în ultima perioadă - de la o săptămână la alta.

În luna august, un grup de voluntari ai Asociației Alburnus Maior a inițiat marșul "Pas cu pas salvăm Roșia Montană" - parcurgând distanța de 137 km ce separă Clujul de localitatea ce constituie obiectul atâtor controverse.

Am relatat despre episodul întâlnirii (întâmplătoare a)participanților la marș, ca și despre pitorescul zonei Roșiei Montane, într-un articol pe Forumul de Călătorie și Fotografie.
După cum se poate observa din imaginile de mai sus, protestatarii lupăt pentru conservarea unui colț de natură de o frumusețe aparte, ce riscă să dispară pentru totdeauna în cazul în care autoritățile permit demararea exploatării miniere de suprafață.

Am inclus și imagini de la protestele mai recente, din data de 1 septembrie, fotografii realizate cu Nikon D90, echipat cu obiectivul fix de 35 mm, f/1,8.În seara zilei de marți, 3 septembrie, autobuzul ce mă aducea din cartierul Mănăștur a fost oprit în dreptul Primăriei Cluj-Napoca (Calea Moților nr. 3), de un grup impresionant de activiști ecologiști, ce blocaseră principala arteră est-vest a urbei, în semn de protest față de iminenta începere a mineritului cu cianuri la Roșia Montană.

Aveam la mine celălalt aparat, Nikon D3100, echipat însă cu destul de întunecosul obiectiv kit 18-55 mm (îl folosisem pentru fotografie de arhitectură, unde deschiderea largă era cât mai esențială și unde oricum este de dorit o profunzime de câmp cât mai bună, ce se obține la diafragme mai închise de f/5,6).

Am reușit însă să obțin câteva cadre clare, utilizând o sensibilitate ISO ridicată, de 1600:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.