FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 25 octombrie 2013

Experimente de fotografie de produs cu obiectivul macro Nikon 60 mm f/2,8 AF-D

Ne-am dori de multe ori să fotografiem obiecte de mici dimensiuni, sau alteori suntem pur și simplu nevoiți să o facem - fie că e vorba de site-ul propriei afaceri online, fie că ne sunt necesare imagini cu obiecte reprezentative, ca verighetele sau inelul de logodnă.

Cu obiectivele uzuale, doar ne vom alimenta frustrarea cu fiecare cadru nefocalizat corect. Lentilele macro ne pot fi de ajutor, cu o deteriorare a calității imaginii, însă - lucru inacceptabil când urmărim tocmai detaliile.

Iar dacă utilizaămtuburi macro, distanța  fixă de focalizare ne va stânjeni libertatea compozițională, astfel că tot un obiectiv macro va fi cea mai fericită alegere.

Eu unul m-am oprit asupra obiectivului macro de 60 mm de la Nikon, varianta AF-D (fără motor de focalizare, bazându-se pe cel din aparat), din cîteva considerente practice:

  • Prețul cu 400 lei mai mic decât a variantei cu motor de focalizare (Nikon 60 mm f/2,8 G AF-S), în condițiile în care aparatul meu, Nikon D90 dispune oricum de motor încorporat
  • Compatibilitatea în urmă, cu aparatele pe film: deținând și un Nikon F60, am dorit să beneficiez de autofocus și pe acesta, care realizează focalizarea doar mecanic, prin cuplarea axului corespunzător.
  • În urma testării la distribuitori foto, am constatat că varianta de 40 mm nu mărește îndeajuns, fiind mai degrabă un obiectiv pentru fotografie culinară/de produs, dar nu pentru obiecte din universul micro, iar cel de 105 mm, dincolo de preț, e pur și simplu prea mare și greu pentru alinieri de finețe.
  • Cursa lungă a inelului de focalizare în modul manual, mai lungă decât a variantei AF-S. E posibilă astfel punerea la punct a imaginii în modul manual mult mai precis decât în cazul combinației obiectiv non-macro + lentilă cu dioptrii, dar și decât cu obiectivul mai nou, dotat cu AF-S (optimizat însă pentru utilizarea în modul automat).
În plus, utilitatea obiectivului de 60 mm nu se limitează la fotografii macro, el putând fi folosit foarte bine și ca un obiectiv fix cu diafragma maximă luminoasă, de f/2,8.

Totuși, am observat ceva interesant în comportamentul său: oferă f/2,8 doar când focalizăm la infinit, la distanță de câteva zeci de centimetri de subiect diafragma maximă scăzând până undeva pe la f/3,5. Nu e însă neapărat ceva deranjant, în condițiile în care în fotografia macro avem nevoie de cât mai multe detalii, ce pot fi obținute doar la diafragme închise, de f/11-f/16.

Obiectivul Nikon 60 mm se pretează excelent la fotografia în natură, iubitorii drumețiilor apreciind cu siguranță posibilitatea surprinderii câte unei gâze sau a unei flori cu maxim de detalii, precum în imaginea de mai jos, pe care am realizat-o pentru un concurs Foto Hobby Shop:

Însă probabil principala rațiune pentru care cineva și-ar cumpăra un obiectiv macro o reprezintă fotografia de produs - imagini înfățișând obiecte, utilizate în scopuri publicitare, cu un cadru cât mai neutru (de preferință, un fundal unicolor).

Am decis să testez obiectivul și în acest scop:

1/160 sec., f/13, ISO 200
(imagine obținută din două cadre, prin focus stacking)


1/160 sec., f/13, ISO 200

1/160 sec., f/13, ISO 200
(imagine obținută din două cadre, prin focus stacking)


1/160 sec., f/11, ISO 200Astfel, că avem de fotografiat obiecte mici, fie unele ceva mai mari, dar de pe care de pe care e necesar să se vadă toate detaliile, un obiectiv macro precum Nikon 60 mm f/2,8 AF-D ne poate fi de un real ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.