FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 8 octombrie 2013

Toamna se numara... festivalurile. De la TIMAF la Comedy Cluj

S-a terminat sezonul concediilor, am revenit cu toții pe la casele noastre... dar asta nu înseamnă că viața trebuie să redevină monotonă și neinspirantă.

Din contră, unul din avantajele de a locui într-un oraș cu tradiție culturală precum e Clujul (sună clișeistic, dar acesta e realitatea) este că te poți bucura de numeroase evenimente, care animă periodic viața urbei.

Și, ce e mai interesant, cum toamna abundă în festivaluri, ele pot chiar să se suprapună: nici nu s-a terminat TiMAF (27 septembrie - 13 octombrie), că a cincea ediție a Comedy Cluj stă să înceapă, gala inaugurală fiind programată pentru 11 octombrie.

Personal, sunt mai interesat de festivalul de film decât de cel de artă și muzică, însă aș fi considerat o pierdere să nu mă opresc și asupra Transylvania International Music and Art Festival, fie și în trecerile mele prin Piața Unirii - traseu aproape inevitabil pentru orice clujean, aș adăuga.

Pe lângă spectacole, Piața Unirii a fost zilele acestea gazda Expoziției Economiei Germane, în cadrul căreia numeroși investitori din această țară au putut să-și prezinte serviciile și, într-o mai mică măsură, produsele în fața publicului clujean.

Puteți mai jos vedea o imagine panoramică din cortul expoziției, întins în Piața Unirii, în locul unde iarna funcționează un patinoar. Sau, mai exact, ceea ce vedeți este o reunire a 6 imagini, înfățișând interiorul cortului într-o deschidere de 180 grade:

La Casa de Cultură a Studenților, era expus un LomoWall - o colecție de fotografii pe film, realizate în stilul școlii lomografice austriece (culori vibrante, folosirea frecventă a distorsiunilor tip fisheye, expuneri aproximative, toate acestea în scopul atragerii atenției într-o manieră diferită decât ar face-o o fotografie perfectă).

Și ce altă mai bună metodă de a-i surprinde spiritul decât de a folosi tot un obiectiv vintage - am instalat pe aparat un Revuenon de 135 mm, f/2,8, pe montură M42 (lucru perfect posibil utilizând un adaptor pasiv din oferta F64).

E drept că focalizarea se realizează exclusiv manual, însă aparatul îți va confirma momentul în care ai reușit să faci clarul; mai rămâne problema diafragmei, obiectivul necomunicând electronic cu aparatul... însă un cadru de probă și o privire pe histogramă rezolvă și acest lucru, iar senzația vintage merită efortul:

LomoWall-ul, rezemat de un zid al Casei de Cultură a Studenților. Dacă nu ați reușit să-l vedeți, începând de azi, 8 octombrie, el va mai poposi până sâmbătă la Iulius Mall (deși acolo mă îndoiesc că îl veți putea fotografia).

Cu același obiectiv vintage, am surprins și atmosfera din timpul repetițiilor unui concert din cadrul TiMAF:...și iată că ne apropiem cu pași repezi de gala inaugurală a Comedy Cluj. Am participat azi la conferința de presă susținută de organizatori la Hotel City Plaza, de unde spicuiesc câteva curiozități: bugetul festivalului va fi de peste un milion lei, urmând a fi proiectate cca. 130 filme, iar invitații, precum și în cazul edițiilor precedente, vor veni din toate cele patru zări.

Vă prezint pentru moment o imagine de la conferință, urmând a reveni, din postura de fotograf acreditat la festival, cu detalii privind desfășurarea acestuia și, desigur, cu imagini din fiecare din locațiile festivalului.
(Imagine realizată cu obiectivul Nikon AF-S DX 35mm f/1,8G). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.