FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 21 noiembrie 2013

Grotesc... o casa bantuita o ia la vale in cartierul clujean Andrei Muresanu

În cursul după-amiezii de 20 noiembrie am asistat, nu departe de unde locuiesc, la un spectacol cel puțin bizar: o veche vilă interbelică de pe strada Brașov, la care începuseră lucrări de consolidare, a crăpat și a început să se încline periculos de mult într-o parte.

Ascultând vox populi, conchidem că locuința fusese abandonată după moartea vechiului proprietar, din urmă cu câțiva ani, răstimp în care lipsa de întreținere i-a dat aspectul de casă bântuită din prezent.

Și, pare-se, norocul nu a fost de partea noilor proprietari, care doreau să renoveze imobilul: lucrările începute au decurs într-o așa manieră încât casa s-a surpat, arătând acum ca o copie caricaturală a Turnului din Pisa.


Nu vom discuta ipotezele privnd motivele prăbușirii construcției, care de care mai conspiraționiste, ce au ajuns să se vehiculeze de cetățenii cartierului Andrei Mureșanu. Ce e sigur este că, pe timp de noapte, casa are un aspect tenebros, ce te duce cu gândul la atmosfera din serialul Familia Adams.

Am luat așadar și eu trepiedul la spinare și am pornit să fotografiez casa cu pricina, încercând să surprind cât mai mult din senzația de grotesc a locului.

Se observă în imagini panglica de siguranță, instalată de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru a preveni apropierea trecătorilor de clădirea ce prezintă oricând riscul de a colapsa.


Pentru a evita tenta gălbuie dată de luminile stradale asupra zonelor iluminate, în condițiile în care imobilul se află într-un sector de umbră, am decis convertirea tuturor imaginilor în alb-negru.


În ce privește partea tehnică, am fotografiat de pe trepied, aparatul folosit fiind Nikon D90, cu obiectivul kit 18-55 mm. Întrucât aparatul nu s-a descurcat sub nicio formă să focalizeze în întunecimea din zona casei, am comutat pe Live View și am focalizat manual, alegând ca reper orice element mai vizibil pe care îl reperam în cadru, în proximitatea casei. Timpii de expunere folosiți sunt de ordinul a 15-20 secunde, iar diafragmele, f/6,3-f/8.

M-am bucurat pentru scurt timp și de apariția lunii, ocazie pe care am ținut să o valorific pentru a accentua senzația de tenebros a casei abandonate și cu pereții crăpați.

Un comentariu:

  1. Foarte bizar atunci cand inginerul proiectant nu ia in calcul tasarile diferentiate, casa chiar are legatura cu fantomele nu cu proiectarea proasta sau executia la fel de proasta BRAVO frumoasa stire!!!:))))

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.