FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 17 noiembrie 2013

La pas prin Parcul Central cu filtrul Cokin Star 8

Probabil nu o dată v-ați întrebat cum sunt realizate fotografiile în care, în loc să vedem surse de lumină punctiforme, sau raze haotice cauzate de difracția întâțnită la diafragmele cele mai închise,  regăsim niște raze frumos conturate, ce dau senzația unor mici "sori", creând un efect optic cu atât mai spectaculos cu cât e mai întuneric.

Acestea pot fi obținute cel mai bine utilizând un filtru dedicat. În acest scop, mi-am achiziționat de curând un filtru Cokin Star 8, pe care l-am scos la o plimbare nocturnă în Parcul Central, dinspre Podul Elisabeta spre Cazino Cluj.

Filtrul Cokin P056 Star 8,
54 lei în oferta F64

Principalul avantaj al alegerii unui filtru pe sistem Cokin P este că acesta nu se montează direct pe obiectivul aparatului, ci în rama adaptoare pentru filtre.

Putem achiziționa un singur filtru și o singură ramă, pe care să le montăm apoi, grație inelelelor adaptoare de diferite diametre, pe oricare  din obiectivele noastre. Astfel, cu o investiție unică, ne vom bucura de filtrele noastre  mai mul timp, fără să mai fim constrânși de achiziționarea lor  în multiplu exemplar, funcție de diametrul fiecărui obiectiv.

Puteți în cele ce urmează vedea mai multe imagini realizate cu Nikon D90, obiectivul 18-55 mm și filtrul Cokin Star 8. Am preferat obiectivul kit deoarece acesta are diametrul de doar 52 mm, semnificativ mai redus decât al 18-105-ului (67 mm), reducând astfel riscul vignetării colțurilor imaginii din cauza marginilor parasolarului pătrat al setului de filtre (pe 18-105, marginile sale mi-au apărut în câteva cazuri în imagine, când nu fusesem atent să aliniez rama pentru filtre perfect orizontal).

 Cazino Cluj, vedere nocturnă. După cum puteți observa, nu doar sursele primare de lumină pot fi utilizate pentru a genera steluțe, ci și reflexiile lor - chiar și cele dintr-o mică băltiță.

 Vedere a lacului din Parcul Central, sub clar de lună. Am utilizat filtrul star pentru a reda luna plină sub forma unui veritabil soare al nopții, dacă îmi e permis oximoronul.

Alee a aceluiași parc. Steluțele de dimensiuni descrescânde sunt un excelent mijloc de a trasa o linie călăuzitoare a privirii prin imagine.

Podul Elisabeta la ora albastră. Steluțele luminoase pot constitui o cale de punere în valoare a unui reper de arhitectură.

 În cazul imaginilor nocturne în care ne lipsește un subiect principal, utilizarea filtrului star ne poate salva compoziția, dând scenei un plus de savoare. Astfel, tocmai aspectul lor ireal ne va face să zăbovim mai mult asupra imaginii, revenind cu privirea asupra lor.

Tramvai în mișcare. Interesant este că, în cazul expunerilor prelungite, dacă subiectul nostru iluminat nu zăbovește suficient în cadru, nu va genera steluțe, ci doar dârele obișnuite de lumină. Acestea vor completa în schimb excelent steluțele generate de lămpile stradale, accentuând senzația de dinamism a imaginii.

Putem, desigur, și să exagerăm. Dacă în timpul unei expuneri de 2,5-3 secunde vom roti marginile filtrului, vom obține o multiplicare a razelor steluțelor. Efectul este interesant, însă prezintă și riscul supraaglomerării scenei.

Și, în cele din urmă, vă prezint o imagine comparativă: aceeași scenă, fotografiată întâi obișnuit, cu "obiectivul liber", iar apoi cu filtrul montat.
Puteți așadar vedea mai clar efectul benefic al utilizării unui filtru Cokin P056 Star 8 asupra fotografiilor nocturne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.