FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 2 decembrie 2013

1 Decembrie, ziua nationala a Romaniei, sarbatorita cu fast la Cluj

Legea nr. 10 din 31 iulie 1990 instituia Ziua Națională a României pe data de 1 decembrie, moment ales să celebreze Rezoluia de la Alba-Iulia din aceeași zi a anului 1918, când Marea Adunare Națională a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului a decis unirea acestor provincii cu regatul României.

În istoriografia românească se insistă pe importanța acestui moment, făcându-se mai puțin referință la contextul istoric ce l-a făcut posibil: Declarația celor Paisprezece Puncte ale lui Wilson (8 ianuarie 1918), ce garanta dreptul la autodeterminare al popoarelor, precum și armistițiul de la Compiegne (11 noiembrie 1918), care consfințea sfârșitul Primului Război Mondial.

Dar mai bine să lăsăm trecutul în urmă și să ne bucurăm de prezent...

...prezent care ne aduce, an de an, festivități grandioase, astfel ca toți românii să se poată bucura de ziua lor națională.

Programul sărbătorii se întinde pe parcursul întregii zile de 1 Decembrie: de la slujba religioasă și parada militară de dimineață, până la concertele din a doua parte a zilei și încheind cu cel mai spectaculos moment, focul de artificii de la orele 20:00.

În continuare, vă voi prezenta momentele cele mai semnificative ale manifestărilor de Întâi Decembrie, așa cum au putut fi ele văzute la Cluj.

Dotările și trupele de elită ale Armatei Române au putut fi admirate în parada desfășurată de-a lungul bd. Eroilor, pieței Avram Iancu și a Căii Dorobanților.


Acelaș traseu a fost survolat de la câteva zeci de metri înălțime și de un elicopter aparținând Inspectoratului General al Aviației. Senzația a fost una cel puțin interesantă, mai ales că, la momentul la care m-am aflat exact sub el, curentul de aer al rotorului a făcut - la propriu -să-mi zboare șapca din cap.Manifestările s-au ținut lanț pe parcursul întregii zile, publicul echipat cu steaguri tricolore și baloane putând asista la spectacolele de muzică populară, degusta produse tradiționale, sau chiar patina, bucurându-se de atmosfera de sărbătoare din Piața Unirii.
"Hai la artificiuri și petărzi" - suna un îndemn al vânzătorilor ambulanți dispăruți însă în anii europenizării... Focul de artificii - efectuat în prezent doar de pirotehniști specializați - a rămas deliciul serii, după cum puteți vedea în imaginile următoare, realizate cu aparatul DSLR Nikon D90:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.