FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Apa diafana in expuneri prelungite cu filtrul ND 16x

Fotografierea cursurilor de apă cu un aspect diafan, amintind de un văl de mătase, a devenit aproape un standard printre fotografii profesioniști de peisaj.

Obținerea acestui efect nu este nici pe de parte atât de dificilă pe cât ar părea: utilizând un timp de expunere de mai multe secunde, apa în mișcare va căpăta exact aspectul dorit, nemaiputând fi identificate picăturile în sine, ci doar un șuvoi difuz, cu aspect parcă din altă lume.

Vom vedea în cele ce urmează cum putem realiza acest lucru pe timp de zi, când lumina în exces nu ne-ar permite să fotografiem decât la timpi relativ scurți de expunere, chiar la cele mai închise diafragme.

(2,74 USD în oferta TinyDeal China)

În acest scop, va trebui să reducem cantitatea de lumină ce ajunge pe senzorul aparatului nostru, utilizând un filtru cu densitate neutră (ND).

Personal, m-am orientat spre un model pe sistem Cokin P, acesta putând fi utilizat, prin montarea în rama adaptoare, în tandem cu practic orice obiectiv uzual, cu diametrul elementului frontal de până la 82 mm.

Grație filtrului ND, vom putea fotografia la timpi de expunere de 4, 8 sau chiar 16 ori mai lungi decât în mod obișnuit, obținând efecte specifice fotografiei de noapte, chiar pe timp de zi.

Am evidențiat, într-un articol scris pentru Forumul pasionaților de fotografie turistică, utilitatea filtrului cu densitate neutră pentru a surprinde dârele de lumină lăsate de trecerea automobilelor, cât timp soarele e încă pe cer. Să ne oprim în continuare asupra utilizării filtrului ND la fotografierea cursurilor de apă.

Am luat așadar aparatul, trepiedul, adaptorul de filtre Cokin și - evident - filtrul ND 16x și am mers în cartierul clujean Grigorescu, unde malurile line, amenajate ca un spațiu de agrement, oferă posibilitatea ideală de a fotografia cursul Someșului Mic aproape de la nivelul apei.

În plus, prezența unei foste hidrocentrale oferă și câteva elemente de decor industrial, ce pot fi folosite cu succes în compozițiile noastre (cu condiția de a evita supraîncărcarea scenei fotografiate, desigur).

La diafragma cea mai închisă, f/29, permisă de obiectivul Nikon 18-105 mm la focala maximă , timpul de expunere cel mai lung pentru situația de iluminare dată a fost de 1/20 sec. la ISO 100, insuficient pentru a reda șuvoiul de apă ca un flux continuu. Impresia este mai degrabă cea a unui timp de expunere greșit ales, care nici nu îngheață mișcarea, nici nu creează efectul artistic dorit.


Pentru a îngheța mișcarea, surprinzând forța torentului ce se abate în cavalcada sa prin zăgazurile barajului, am trecut în extrema opusă, utilizând o diafragmă deschisă, f/5,6 și un timp scurt, de 1/400 sec. Senzația ce transpare din imagine este însă una de zbucium, nicidecum una de liniște pe malul apei.

Soluția vine din utilizarea filtrului cu densitate neutră 16x, mulțumită căruia am putut lungi expunerea până la 6 secunde, la care a rezultat o iluminare similară cu cea din prima imagine:



Observăm aspectul radical diferit ce îl conferă apei utilizarea expunerii lungi: aceasta pare un văl diafan, ce se întinde peste cataractele barajului, pentru a se revărsa mai apoi în cursul aburind, difuz, al râului. O atmosferă poetică, recreată prin simpla adăugare a filtrului ND 16x.

De unde ne achiziționăm la cel mai bun preț un filtru ND 16x:

Din păcate, oferta din România e destul de săracă în materie de filtre pe sistem Cokin P: la F64, cel mai puternic e un filtru KenthFaith la 35 lei, care întunecă însă de doar 8 ori, deci ne-ar permite timpi la jumătate din cei care i-ar oferi un model cu factor de întunecare 16x... aceasta când și există pe stoc.

La Foto Hobby Shop, filtrele cu densitate neutră lipsesc cu desăvârșire din ofertă, existând fie doar modele cu tentă de culoare, fie doar în gri degrade.

Personal, am preferat să mi-l cumpăr pe al meu direct de la producătorul chinez, economisind astfel bani și, chiar mai important, obținând un produs cu caracteristici mai bune decât cele din oferta internă.

Chiar mi-a plăcut să cumpăr de la TinyDeal: filtrul ND 16x m-a costat 2,74 USD, clar cel mai bun preț la care îl puteam găsi. Am mai comandat și alte accesorii fotografice (baterii pentru aparatul pe film, un adaptor M42, un ocular de rezervă și alte câteva mărunțișuri), toate la prețuri mai mici decât în magazinele foto de la noi... plus că le-am primit ambalate excelent, în mai multe straturi de protecție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.