FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 28 februarie 2014

Noul obiectiv kit Nikon 18-55 mm f/3,5-5,6 VR II - cel mai usor zoom de pe piata

Vă prezentam în articolul trecut cel mai nou DSLR entry-level de la Nikon, D3300. Odată cu acesta, compania japoneză a lansat pe piață și o variantă reproiectată a binecunoscutului obiectiv kit 18-55 mm f/3,5-5,6.

Mai ușor și mai mic decât predecesorul său, noul obiectiv e promovat ca având și un sistem de stabilizare optică cu performanțe superioare, purtând indicativul VR II (VR fiind inițialele pentru Vibration Reduction).

Și viteza de focalizare pare să fi crescut față de cea a mai vechiului model, astfel încât să putem spune că actualizările țin de mai mult decât pur de latura estetică.

De la primul contact, vom observa că a apărut pe laterala obiectivului un buton nou - cel de blocare - și că obiectivul e cel mai scurt atunci când inelul de zoom e menținut în poziția L (Locked); va trebui să răsucim inelul spre dreapta până ce ajungem în zona plajei focale utile (de la 18 mm în sus), în caz contrar aparatul indicând o eroare F-- (aceeași ca în cazul pornirii aparatului fără obiectiv atașat). Acest mod de utilizare a fost preluat de pe aparatele mirrorless, existând așa ceva atât pe Nikon 1, cât și pe ultimele modelele de Sony NEX.

Totuși, structura unui DSLR nu permite ca aparatul să pornească automat la deschiderea obiectivului (cum e cazul pe unele mirrorless-uri), astfel că vom pierde mai mult timp din momentul în care ne-am hotărât să fotografiem ceva și până ce suntem gata de acțiune, decât dacă am fi folosit vechiul 18-55 mm. E de presupus că proiectanții au urmărit un dublu scop: scurtarea la minimum a obiectivului atunci când nu este folosit și preîntâmpinarea acționării zoom-ului prin apăsare (care poate duce în timp la decalibrarea mecanismului de focalizare).

Personal, aș fi preferat un buton de blocare similar cu cel de pe 18-200 mm, unde acesta are efectul de a opri cursa inelului de zoom pe focala aleasă, astfel încât să nu mai putem schimba accidental încadrarea. O abordare mai practică și care servește și unui scop utilitar, nu doar unuia estetic.

Per total însă, faptul că noul ansamblu optic e mai mic și mai ușor decât vechiul 18-55 VR (cu 70 grame, să fim exacți, noul 18-55 VR II cântărind doar 195 grame) e un lucru îmbucurător, în condițiile în care orice fotograf care se respectă va folosi obiectivul kit doar atunci când nu dorește să plece cu toată "casa" în spinare, contând mai mult greutatea redusă și mobilitatea sporită decât performanțele optice deosebite.

Din păcate, noua "jucărie" nu e ieftină, la 999 lei aceasta costând aproape dublu față de vechea versiune (498 lei în oferta F64). Pe de altă parte, acesta este un preț de lansare, pentru ceva în noutate absolută, astfel că e posibil ca, după o perioadă, să înregistreze scăderi, ajungând mai aproape de prețul vechiului model.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.