FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 1 februarie 2014

Planetuta alba. Proiectii stereografice ale intinderilor de zapada

"Cum ar fi iarna fără zăpadă?" era o întrebare care probabil ne-a preocupat pe mulți dintre noi în copilărie... iată că anul acesta am avut ocazia să aflăm.

A trecut mult timp în care părea că suntem într-o toamnă eternă, trecerea zilelor din calendar fiind singurul lucru care amintea de iarnă, abia în ultimele două săptămâni anotimpul alb și rece instaurându-se pe deplin și asupra țării noastre.

Din fericire, în părțile Clujului vremea nu atinge aproape niciodată extremele caracteristice Munteniei și Moldovei... cu toate acestea, în special în zonele bătute de vânt zăpada poate atinge câteva zeci de centimetri, iar dealurile sunt acoperite de troiene demne de a inspira noi poezii.

Pe scurt, o ocazie perfectă pentru a ieși la fotografiat și a reda atmosfera hibernală în imagini.


Dealul de pe malul nordic al Someșului, în prelungirea străzii Donath din cartierul clujean Grigorescu, oferă de fiecare dată excelente oportunități de a fotografia în natură: zonele cu pâlcuri de copaci alternează cu deschiderile largi, de unde poate fi contemplată panorama, atât spre Cluj, cât și spre Florești și, întrucât soarele are, în special în această perioadă a anului, o declivitate sudică, ne vom bucura de lumină optimă pe întreg parcursul zilei (către est sau vest, funcție de oră, evident).

Am decis așadar să profit de zilele de iarnă, să ignor adâncimea zăpezii, considerând-o ca un avantaj, pentru imagini mai reușite și să fac abstracție de vântul oricum numai cald nu, pentru a face o panoramă a zonei.

Cum spațiul era larg și nu aveam obstacole prea apropiate, am putut duce lucrurile chiar mai departe, realizând o panoramă de 360 grade, surprinzând în seria de 16 cadre practic tot ce era de surprins, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos:

(Clic pentru a o vedea la rezoluție mărită)

Profitând de faptul că am acoperit întreaga deschidere, într-un tur complet, am realizat și două proiecții stereografice ale panoramei, din prima rezultând un tunel, iar din a doua, o planetuță:


De remarcat că fiecare dintre ele accentuează câte o altă trăsătură a peisajului, însă în ambele suprafața dominantă, marea întindere de zăpadă, este cea care dă substanță fotografiei.

Întreaga serie de fotografii a fost realizată fără trepied, direct din mână, folosind punctele de focalizare ca repere pentru alinierea cadrelor.

Ca aparat, am optat pentru DSLR-ul entry-level Nikon D3100, din două motive: pentru el am husa siliconică de protecție împotriva prafului și umezelii Easy Cover și, dat fiind că prețul aparatului e în (s)cădere în ultima perioadă, avarierea sa ar fi oarecum suportabilă.

Însă chiar la trei ani de la achiziționarea sa, e un aparat chiar bun, pentru clasa din care face parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.