FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 21 martie 2014

DSLR Dashboard - controlul DSLR-ului direct de pe telefonul mobil cu Android

Există situații în care am dori să extindem funcționalitatea oferită de meniurile aparatului nostru, cu facilități de natură pur software (ca, de exemplu, realizarea unui time-lapse, sau bracketing-ul expunerii) însă, din rațiuni de marketing, producătorii evită să ofere aceste facilități pe modelele de DSLR-uri pentru amatori, de teamă să nu-și saboteze vânzările produselor de clasă superioară.

Putem desigur trece peste acest neajuns conectând DSLR-ul la calculator și folosind o aplicație pentru controlul aparatului, ca DIY Photo Bits, despre care am mai scris... sau, dacă suntem departe de PC și/sau nu dorim să cărăm un laptop cu noi, putem folosi o soluție mobilă, mai exact un smartphone cu sistem de operare Android 4 sau mai nou.

aparate foto digitale

Va trebui să instalăm, din magazinul de aplicații Google Play, programul DSLR Dashboard, disponibil la următorul link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard .

În continuare, vom conecta aparatul la telefonul mobil, folosind un cablu mini-USB la ambele capete (sau, funcție de mufele disponibile, mini-USB la capătul pentru conectarea la DSLR și micro-USB la cel dinspre telefon). Dacă nu dispunem de acestea (majoritatea cablurilor USB livrate cu aparatele și, respectiv, telefoanele mobile, fiind gândite pentru conectarea acestora la calculator și nu între ele), putem cumpăra mufe adaptoare din magazinele de piese pentru electroniști, adeseori la prețuri ce nu trec de câțiva lei.

Deschizând aplicația DSLR Dashboard, vom prelua controlul asupra aparatului nostru: putem configura funcții ca balansul de alb, controla modul de măsurare a expunerii, alege unul din modurile predefinite pentru fotografiere, realiza mai multe cadre cu bracketing-ul expunerii, configura focalizarea în puncte care să se depărteze progresiv (pentru suprapunerea cadrelor, prin focus stacking), sau realiza succesiuni de cadre, înfățișând aceeași scenă, văzută la momente diferite (time-lapse).

În plus, activând funcția Live View, putem folosi telefonul mobil pentru a observa ce se vede prin aparatul de fotografiat chiar și în unghiuri/din poziții mai dificil accesibile decât ne-ar fi la îndemână în mod normal. Iar dacă dispunem de un smartphone cu un ecran de dimensiuni mari, sau de o tabletă care suportă funcția de USB-host, cu atât mai bine: vom vedea imaginea pe care urmează să o capturăm, mai mare decât pe ecranul LCD al aparatului.

Și, mulțumită DSLR Dashboard, putem consulta în timp real histograma acesteia, funcție ce lipsește altfel de pe majoritatea DSLR-urilor entry-level (fiind disponibilă doar după fotografiere, la analiza imaginilor).

Obținem acces așadar la numeroase funcții suplimentare, fără să trebuiască să investim într-un aparat nou sau într-un modul wireless (dintre modelele entry-level suportate, e notabil să amintim Nikon D3100, unul din cele mai bine vândute aparate de la noi din ultimii ani - mult și datorită prețului său excelent: doar 1198 lei în oferta F64).

Merită să experimentăm cu progrămelul, în special înaintea unor ieșiri mai lungi în natură, unde e extrem de tentant să facem time-lapse-uri cu norii sau cu cerul înstelat, precum și să tragem serii de fotografii cu expuneri diferite, pentru a le fuziona ulterior în imagini HDR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.