FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 4 martie 2014

Lacul din Chinteni, vazut prin filtrul de polarizare Hoya Pro Slim 67 mm

Este binecunoscut faptul că filtrul de polarizare circulară (CPL) contribuie la înlăturarea reflexiilor parazite, permițând pătrunderea în obiectiv doar a luminii care contribuie la formarea imaginii (fiind de asemenea cunoscut că, orice rază de lumină care nu contribuie la formarea imaginii, doar îi dăunează).

Folosind filtrul CPL, vom observa îmbunătățiri semnificative ale contrastului și saturației imaginii, senzația generală fiind una imposibil de reprodus prin artificii software.

Iar dacă folosim un filtru de calitate, cu atât mai bine, vom obține efectul specific fără pierderi ale clarității (observabile la folosirea filtrelor no-name).

Efectul eliminării reflexiilor cu ajutorul filtrului de polarizare va fi vizibil la fotografierea suprafețelor de sticlă și metal, indiferent dacă suntem la lumina soarelui sau în cea de studio; în rest însă, un filtru CPL își va dovedi cel mai bine utilitatea în fotografia de peisaj, unde ne va permite să evidențiem norii, pe un cer de un albastru parcă pictural, să accentuăm verdele frunzelor sau - de ce nu - să privim în adâncul apelor, atenuând aproape complet reflexia de pe suprafața acestora.

Așadar, unde altundeva mai bine decât într-o zonă lacustră pentru a testa unul din cele mai bune filtre de polarizare disponibile pe piața românească, Hoya Pro Slim (am optat pentru varianta de 67 mm pentru a o folosi împreună cu obiectivul Nikon 18-105 mm, f/3,5-5,6)?

Și cum începând cu 1 martie 2014 au fost introduse autobuzele Cluj-Chinteni Lac, m-am numărat și eu printre primii pasageri ai noii curse, vizitând acest atrăgător - și totuși ignorat de turiști - reper al județului Cluj.

Cu o suprafață de 15 hectare și o lățime maximă de peste 100 metri, lacul Chinteni este una din destinațiile preferate ale pescarilor din regiune... și, de ce nu, și a "pescarilor" de imagini, zona oferind numeroase atracții vizuale.

Am petrecut câteva ore bune în vecinătatea lacului, răstimp în care filtrul de polarizare Hoya a fost nelipsit de pe obiectiv, astfel că, în cele ce urmează, veți putea admira câteva cadre înfățișând frumusețea acestei regiuni lacustre, dar și constata eficiența CPL-ului testat.

Puteți vedea mai jos cadrele care mi-au captat atenția în timpul incursiunii pe malul lacului din Chinteni:


Natura captează prin frumusețea sa indiferent că suntem pe partea cu păpuriș sau din contră, pe cea flancată de copaci, a drumului.


Un șanț de drenare a apei a constituit o excelentă ocazie de a trasa o linie care ne poartă privirea de-a lungul diagonalei cadrului:


Deși zona e una liniștită, nu înseamnă că ar fi lipsită de viață... din contră, putem întâlni chiar unele specii mai interesante, precum această șopârlă:

Stâlpii de electricitate creează, împreună cu tarlalele de teren agricol, geometrii interesante, ce merită surprinse fotografic:

Lacul va fi cel mai bine plasat în contextul locului dacă ne urcăm pe dealul din nord-vestul său:

Prima zi de primăvară ne-a oferit un cer cu un dramatism aparte, pe care am încercat să-l surprind într-o fotografie tip HDR:

Deși forma lacului e mai greu de distins de la malul apei, aceasta e poziția cea mai bună pentru a evidenția undele ce se formează pe suprafața sa, dar și pentru a reda unele detalii specifice, ca păpurișul.

Având soarele în spate, putem obține imaigni cu un colorit vibrant; de remarcat că, în această situație efectul filtrului de polarizare va fi aproape inobservabil (trebuie ca lumina să cadă din lateral, dintr-un unghi cât mai apropiat de cel drept, pentru a putea observa efectul polarizării luminii):

O zi superbă nu se putea încheia decât cu un apus pe măsură - astfel că am petrecut și ora de aur tot pe malul lacului Chinteni:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.