FotografieCluj.BlogSpot.RO

vineri, 2 mai 2014

Cand cameramanul devine fotograf. Piata Mihai Viteazul, fotografiata cu aparatul de filmat Sony SX-45

În prezent, aproape toate aparatele de fotografiat oferă și o funcție video și vice-versa, majoritatea aparatelor de filmat au posibilitatea de a face poze, diferențele fiind date de ergonomia comenzilor și de posibilitatea utilizatorului de a interveni asupra parametrilor în care aparatul realizează fiecare din aceste operațiuni.

Deși în ultimii ani a luat avânt filmarea cu DSLR-ul, ca urmare a performanțelor excelente ale senzorilor de mari dimensiuni în lumină slabă, totuși aparatele foto nu sunt gândite pentru filmări prelungite: acumulatorii lor se vor epuiza după 30-40 minute, senzorii se pot supraîncălzi, iar focalizarea în modul Live View e oricum, numai rapidă nu, astfel că tot o cameră video rămâne alegerea optimă pentru filmări.

Pe de altă parte, e posibil uneori ca și cameramanul (profesionist sau de ocazie) să dorească să facă poze, folosind pentru aceasta funcția dedicată a aaparatului de filmat. Să vedem în cele ce urmează cum stau lucrurile la acest capitol.
aparate foto digitale

Camerele video pentru amatori sunt gândite ca instrumente extrem de portabile, cu care să înregistrăm momentele fericite din familie, să surprindem atmosfera locurilor pe care le vizităm (adeseori, sunetul ambiental e o parte esențială a experienței trăite în vacanța noastră), fiind așadar mici și ușoare. Spre exemplu, modelul pe care îl dețin, Sony DCR-SX45, cântărește doar 230 grame, greutate mai mică chiar decât a unor aparate foto mirrorless ale aceleiași companii.

În plus, priza fermă în mână, la care contribuie și curelușa pe după care să ne petrecem degetele, este gândită tocmai pentru stabilitate optimă în timpul filmării (din contră, scopul pentru care au fost proiectate aparatele foto fiind de a ne permite să ne mișcăm rapid, pentru a încadra un nou subiect cât mai curând după ce am tras un cadru).

Nu multe modele de DSLR-uri sunt prevăzute cu ecran orientabil, iar libertatea lor de mișcare poate fi limitată la o simplă înclinare; camerele video permit însă de regulă rotirea completă a ecranului, astfel că vom putea filma din orice poziție am dori - și chiar să ne înregistrăm pe noi înșine, asigurându-ne că suntem așezați în locul dorit din cadru (de preferință, montând aparatul pe un trepied, ca să evităm expresia ciudată din pozele tip selfie, făcute "la nimereală").

Până aici, am văzut care ar fi avantajele aparatelor de filmat.. și ar părea că, atâta timp cât nu dorim ceva prea avansat, ar putea înlocui cu succes un aparat foto... Pe de altă parte, principalul dezavantaj al fotografierii cu camera video este că forma sa nu este optimizată pentru a face poze: plasarea declanșatorului lângă butonul de zoom, aproape de capătul posterior al aparatului, va face acționarea sa destul de incomodă, iar riscul devierii accidentale de pe axa aparat-subiect va fi destul de ridicat.

Să mai remarcăm și că rezoluția foto a aparatelor de filmat va fi una limitată (în fond, pentru video sunt arhisuficienți 1920x1080 pixeli, adică 2,073 MPx), cei 5 sau 8 MPx prezenți în specifiicații din rațiuni de marketing fiind adeseori obținuți prin interpolare software.

Beneficiem pe de altă parte de zoom-ul optic impresionant al camerelor video, care ne va permite să ne "apropiem" de subiect fără a-l deranja. Totul are, și de data aceasta, un preț, focala aparent mai lungă fiind obținută ca urmare a utilizării unor senzori extrem de mici (de 1/5,8" sau chiar 1/8", sensibil mai mici și decât cei de 1/2,33" de pe aparatele foto compacte). Astfel, va trebui să ne așteptăm din start la fotografii cu o granulație mai mare.

Însă mai bine să privin în cele ce urmează câteva instantanee fotografice pe care le-am realizat cu camera video Sony DCR-SX45 în Piața Mihai Viteazul din Cluj, în cursul după-amiezei de 1 mai:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.