FotografieCluj.BlogSpot.RO

sâmbătă, 21 iunie 2014

Festivalul Luminii - un licăr în noapte, datorită cercetașilor clujeni

Sâmbătă, 14 iunie, lăsarea întunericului a fost mai așteptată ca oricând în Parcul Central din Cluj: tinerii cercetați ne-au pregăti un spectacol de o frumusețe aparte, care a adus (la propriu) lumina mai aproape de sufletele noastre. Mai exact, am putut asista lua parte la Festivalul Luminii, ediția 2014.

Astfel, aleile parcului au fost decorate cu lampioane, iar între copaci atârnau ghirlande de lampioane, care aduceau toate un licăr în întunericul adânc dintre copacii seculari. (Și autoritățile au contribuit la reușita evenimentului, luminile din Parcul Central rămânând stinse pe durata Festivalului Luminii, astfel încât licăritul lumânărelelor din lampioanele confecționate cu migală din hârtie era singurul care ne călăuzea pașii prin beznă.

Și nu greșesc deloc când spun că pașii ne erau călăuziți prin parc: aleile, flancate pe margini de lampioane, aduceau cu pista de aterizare a unui aeroport, văzută de la joasă înălțime, când balizele luminoase de ghidaj încântă pasagerii cu un spectacol vizual de o frumusețe aparte.

Cu nimic mai prejos de acestea au fost și lampioanele cercetașilor, care au depus eforturi apreciabile, pentru a confecționa , transporta și aranja cele câteva mii de lampioane instalate pe întreg cuprinsul parcului.

Eforturile lor nu au trecut neobservate, publicul clujean luând cu asalt parcul, care era parcă mai animat ca niciodată, de cupluri la plimbare, de familii cu copii, de grupuri de prieteni. Din acest peisaj nu puteau lipsi nici fotografii, mulți echipați cu aparate și obiective din cele mai performante, trepiede și alte accesorii.

Și publicul larg făcea poze, cu aparatele compacte sau cu telefoanele mobile... singurul lucru pe care l-am găsit cel puțin surprinzător a fost utilizarea blitz-ului pentru a fotografia lampioanele. Sunt de acord că întunerciul nopții determină electronica aparatului să activeze blitz-ul, însă lumina acestuia nu va face decât să strice efectul optic deosebit al lumânărilor.

Din contră, pentru a le captura aspectul aparte, va trebui să expunem în așa fel încât lumânările să fie singura sursă de lumină din cadrul nostru... și chiar să subexpunem ușor, pentru a le evidenția forma și detaliile, evitând scufundarea lor într-o baie de lumină.

Deși un aparat DSLR cu o sensibilitate ISO cât mai ridicată e preferabil, ne putem descurca onorabil și cu un aparat compact, cât timp acesta ne permite să supra/subexpunem (folosind, în lipsa modului manual, compensarea de expunere EV +/-). Puteți vedea mai jos câteva poze, pe care le-am făcut în cursul serii de sâmbătă, cu aparatul compact cu reglaje manuale Nikon P7100:

 O voluntară, aprinzând lumânarea ce urma a fi instalată în lampionul de hârtie

Tinerii cercetași au marcat într-un mod cât se poate de original terminarea anului școlar: au confecționat lampioanele din hârtia folosită pe parcursul lunii trecute la teme și extemporale: pe numeroase lampioane mai puteai vedea câte o formulă matematică, câteva traduceri din engleză, sau alte subiecte ce ne vo trezi cu siguranță emoții din anii școlii.

 Lampioanele au fost aranjate într-un mod ingenios, încât nu doar să traseze linii drepte, ci și forme mai complexe, care să ne aducă în același timp încântare și o provocare vizuală, aceea de a desluși geometriile lor.

 Aleile parcului, flancate de șirurile parcă nesfârșite de lampioane, ne aminteau de pista unui aeroport... asta că tot se apropie sezonul vacanțelor.La final, din dreptul Cazinoului, cercetașii au lansat și o serie de lampioane zburătoare, care au purtat lumina spre înălțimi, astfel că întreg Clujul a putut vedea că această seară de sâmbătă a stat sub semnul Festivalului Luminii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.