FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 28 iulie 2014

Bloc = locul unde se blocheaza caprele

Cu privire la locuințe, cuvântul bloc a fost împrumutat în română din limba germană, unde Blockhaus însemna la origini o casă construită din bușteni, de regulă având o înălțime de mai multe etaje. Ulterior, termenul a ajuns să desemneze orice clădire de mari dimensiuni, în care mai mulți locatari conviețuiesc "în bloc", împreună.


Dacă în anii ceaușismului, acest gen de construcții era preferat pentru a conglomera mase de oameni, care ajungeau astfel să se supravegheze reciproc, în prezent blocurile de apartamente sunt promovate de agenții imobiliari ca fiind mai ieftine și având costuri cu utilitățile sensibil mai reduse decât locuințele individuale.


Nu trebuie așadar să ne surprindă că, la ani buni de la Revoluție, s-a continuat construcția de blocuri... cel puțin până a venit criza, iar multe au rămas pe post de cuiburi la ciori... sau, după cum am avut surpriza să constat, de (b)loc unde se blochează caprele ;)). 
aparate foto digitale

În ultimii ani au fost înălțate numeroase construcții care, din lipsa cumpărătorilor, au rămas "la roșu", constructorii preferând să nu le mai finiseze și să le păstreze într-un stadiu de semi-abandon, pentru a nu înregistra costuri inutile (poate părea bizar, însă o construcție neterminată și neintabulată va fi impozitată ca un singur imobil, pe când un bloc finalizat cu, să spunem, 10 apartamente, va fi privit ca 10 locuințe distincte, pentru care trebuie plătite impozite și asigurări).

Astfel s-a întâmplat și cu un bloc lăsat neterminat în capătul prelungirii Donath, din extremitatea vestică a Clujului: construcției la roșu, ce se înalță din mijlocul unei pajiști, îi lipsesc ușile, ferestrele, precum și orice alt element care ne-ar duce cu gândul la o locuință și nu la un șantier.

Partea amuzantă este că, întrucât blocul e situat într-o zonă ce ar putea fi descrisă drept pastorală - cu turme de oi plimbându-se la păscut, cocoși cucurigând din curți și călăreți exersându-și măiestria în șa - s-a aciuat prin preajma sa și o turmă de capre... căreia la început i s-a părut plăcută răcoarea de la umbra betonului netencuit, pentru ca apoi să pornească în explorarea edificiului-fantomă.

Cățărătoare agere, caprele au descoperit cu ușurință scările interioare ale blocului, ajungând în scurt timp la etaj, iar mai apoi chiar pe terasa circulabilă. Partea mai rea este că inteligența caprelor nu e la nivelul abilităților lor de cățărare... astfel că, acestea au reușit să urce, fără a mai ști apoi să coboare.

Behăitul lor, amplificat de ecoul cavernei de beton, crea un spectacol la granița dintre grotesc și amuzant, iar priveliștea era, cu siguranță, ceva mai rar întâlnit: capre privindu-te de la etaj.

Vă las în cele din urmă să admirați și voi scena, în imaginile de mai jos:





În cazul în care situația persistă, iar căprarul nu vine să-și caute animalele sau paznicul construcției nu le izgonește, mă întreb dacă există în țara noastră și un serviciu de protecția animalelor diferit de fundațiile dedicate câinilor fără stăpân...

Un comentariu:

  1. Nici o grija - alea sunt caprele de la stana din vale.. Asa-i daca si-au facut bloc pe camp inafara orasului - stiu zona cum am avut o gradina acolo - drumurile sunt pline de noroaie cand ploua, nu exista canalizare sau apa curenta, da' clujanu' a vrut bloc ieftin in mijlocul naturii.. :)

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.