FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 4 aprilie 2013

Nikon D7100, testat la Yellow Store - Polus Center Cluj

Ieri, 3 aprilie 2013, am participat la sesiunea de testare organizată de Yellow Store Cluj pentru nou-lansatul DSLR de la Nikon, D7100, aparat ce reprezintă vârful de gamă pe senzor crop (24 MPx repartizați pe o suprafață de 23,6x15,8 mm, dotat cu două rotițe pentru stabilirea parametrilor expunerii și ecran pentru vizualizarea acestora în partea superioară). Sau, mai exact, un apacat ce se doreste a fi continuatorul legendarului D90 și al succesorului său mai controversat, D7000.

Pentru a mă convinge mai bine de cele prezentate, am luat cu mine și D90-ul din dotare, putând astfel compara mai vechiul și mai noul model. De asemenea, cum la Yellow Store era disponibil și un D7000 (legat la punct fix, ce e drept), am putut compara D90-ul și cu succesorul său direct, încât să-mi formez o imagine cuprinzătoare asupra tuturor trei aparatelor. Să vedem în cele ce urmează cum au stat lucrurile.

Spre deosebire de alte ocazii, când sesiunile de testare aveau loc într-un interval orar mai îndelungat, de cca. 3-4 ore, de data aceasta nikoniștii au restricționat procesul: a fost necesară o înscriere prealabilă, iar toți doritorii au trebuit să se prezinte începând cu orele 18:00. Ideea a fost să putem audia cu toții cele prezentate de reprezentanții companiei, dar și de Mihai Biriș, lector din cadrul Școlii de Fotografie Art-Image... și, presupun, de a contoriza mai bine numărul persoanelor interesate de noul D7100.

Ce am constatat a fost că există un interes ridicat pentru noul aparat, numeroși posesori de modele mai vechi pe piață, precum D90, dar și cei ai aparatelor entry-level, în genul D3100, dorind să cunoască mai multe despre D7100, care se prezintă ca o alternativă interesantă de upgrade.

Specificațiile sunt, într-adevăr, tentante: 24 MPx (rezoluția finală a imaginilor, 6000x4000), sensibilitate ISO extensibilă până la 25600 (față de un maxim de ISO 6400 pe D90), viteza obturatorului crescută până la 1/8000 sec. (față de 1/4000 pe D90), 7 cadre pe secundă la fotografierea în rafală (4,5 pe D90) și 51 puncte de focalizare (număr similar cu cel de pe D300s, dar despre care reprezentanții companiei susțin că ar funcționa incomparabil mai bine, într-o manieră similară cu cel de pe D800 - să sperăm că nu și cu erorile de asimetrie stânga-dreapta raportate de unii fotografi care au adoptat de timpuriu D800).

De fapt, presupun că și acest aspect constituie un motiv pentru care publicul învestește D7100-le cu atâtea speranțe: după "bolile copilăriei" care au tarat imaginea D7000 și D600 (întâi, bateriile En-El15, neproduse în fabricile Nikon, dar comercializate de aceștia, care prezentau risc de supraîncălzire, apoi scurgerile de ulei de la pistonul de rabatare a oglinzii, aruncând impurități direct pe senzor - care au zguduit forumurile și despre care compania a dat un răspuns evaziv, în elegantul limbaj al responsabililor de PR, susținând că impuritățile "pot fi din afara sau din interiorul aparatului", ce poate fi citit pe http://nikonrumors.com/2013/02/22/nikon-issues-official-statement-on-the-d6000-dustoil-issue.aspx/ ), mulți din cei care au amânat upgrade-ul pe aceste considerente sperau cu siguranță la ceva nou.

Și iată că noua "jucărie" a venit (și din păcate nu folosesc termenul doar ca diminutiv: D7100 e încadrat, la fel ca D7000, la aparate pentru entuziaști, clasa Consumer, astfel că, de la retragerea D300s din producție, nu mai există practic niciun aparat profesional cu senzor crop în oferta Nikon). A fost o experiență plăcută să o butonez, constat că structura comenzilor a rămas în linii mari aceeași, astfel că orice utilizator de Nikon se va adapta după primele secunde fără nicio problemă.

Totuși, constat și câteva neajunsuri de ergonomie (vorbind din perspectiva utilizatorului de D90). În primul rând, cei de la Nikon au operat o nouă permutare a butoanelor +, - și i - astfel că în prezent avem și pe D7100 i-ul în colțul stânga-jos al aparatului, la fel ca pe D3100, nu +-ul pentru analizarea mai îndeaproape a imaginilor realizate, ca pe D90.

În condițiile în care butonul i, necesar afișării parametrilor expunerii pe LCD-ul principal, sau pentru câteva opțiuni de configurare, este foarte puțin uzitat ținând cont că dispunem de LCD-ul din partea superioară a aparatului și de butoane dedicate pentru majoritatea funcțiilor necesare în fotografiere (plus un Fn configurabil după preferințe și un meniu cu ultimele funcții utilizate), consider că această adiție este una menită mai degrabă să tenteze posesorii de D3100 care fac pasul spre clasa superioară, decât pe cei de D90 - pentru care e introdusă o complicație în plus.

La fel ca pe D7000, dedesubtul rotiței de selecție a modului de fotografiere, avem  inelul pentru selectarea modului rafală sau cadru-cu-cadru, a temporizatorului sau fotografierii cu telecomandă. Într-un fel, e o abordare mai fericită decât pe D90, unde acest lucru e realizat exclusiv electronic, apăsând un buton și învârtind rotița principală... pe de altă parte, ținând cont că inelul are și un buton de blocare, manevrarea sa e mai dificlă, având nevoie de ambele mâini pe aparat.

Când aparatul e dotat cu un grip, un obiectiv de talia și prețul unui 70-200 mm f/2,8 și un blitz în genul SB-910, greutatea crescută ar complica semnificativ lucrurile în absența unei suprafețe de sprijin (mai ales că D7100 nu e tocmai ușor la cele 755 grame ale sale fiind cu 135 grame mai greu decât un D90 și cu 65, decât D7000. Din contră, e cu doar 5 grame mai ușor decât Nikon D600, care e totuși un full-frame).

Ce mi-a plăcut la D7100 este că producătorii au păstrat slot-ul dublu de card de pe D7000, putând astfel instala în aparat două SD-uri simultan. Avem astfel o mai mare libertate, nu doar obținând mai mult spațiu de stocare (capacitățile card-urilor de memorie din prezent sunt oricum îndestulătoare, chiar dacă la 24 MPx, un fișier RAW NEF ocupă cca. 27 MB și o poză JPEG obișnuit, cca. 6-7 MB alegând compresia medie - valorile fiind practic duble față de cele de pe D90-ul de 12 MPx), ci putând face backup de pe un card pe altul sau stoca pe unul JPEG-urile și pe altul RAW-urile.

Faptul că viteza de fotografiere a crescut la 7 cadre pe secundă ar trebui să fie îmbucurător pentru fotografii de sport... pe de altă parte însă, cadența crescută nu se menține decât la fotografierea în formatul JPEG. La fotografierea RAW+JPEG în rafală, după doar 8 imagini trebuie să așteptăm secunde bune până ce acestea sunt salvate pe cardul de memorie (am folosit un card de viteză medie, clasa 6). Totuși, să nu uităm, în experimentul meu cele 8 imagini ocupă nu mai puțin de 267,7 MB - cei 24 MPx vin, clar, cu un preț, al necesarului sporit de spațiu de stocare și a lungirii timpului de procesare a datelor.

Pe de altă parte însă, valorile sunt ușor mai bune decât cele de pe D90 -  unde am putut fotografia în rafală 7 cadre până la umplerea buffer-ului de memorie (totalizând, evident, mult mai puțin spațiu ocupat, doar 62,3 MB). Interesant este că, dată fiind viteza mai mică de fotografiere în rafală de pe D90, am avut senzația că am făcut mai multe cadre - deși în realitate, doar am fotografiat mai mult timp (1,55 secunde, față de 1,14 cu D7100-le).

În concluzie, D7100 e un aparat neîndoielnic tentant pentru mulți fotografi, în special pentru cei care au utilizat până acum modele destinate începătorilor (precum D3000/D3100/D5100), sau pentru entuziaștii care au rămas la generațiile trecute de aparate (D70/D80)... ca posesor de D90 însă, consider că încă nu a apărut aparatul (cu senzor crop) care să-l detroneze și probabil nu va apărea înainte de D7200... sau dacă nu ne surprind cei de la Canon sau Pentax cu ceva revoluționar la viitoarele 7D Mk II sau K-5-III (dacă se păstrează modalitatea curentă de atribuire a indicativelor).

În continuare, vă prezint câteva imagini din cadrul testului (obiectivul oferit de organizatori pe D7100 a fost Nikon 35 mm f/2 Af-D).

D7100, 1/400 sec., f/2,8, ISO 1000 

 
D7100, 1/200 sec., f/2, ISO 200 

 D7100 vs D90, captură de ecran (la scalare, avantajul D7100 e minim)
1/40 sec., f/2,8, ISO 200 vs. 1/20 sec., f/5, ISO 200 

 D7100 vs D90, crop 1:1 (se observă plusul de detalii oferit de rezoluția dublă)
1/80 sec., f/4, ISO 1000, ambele 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.