FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 9 aprilie 2013

Obiective de clasa profesionala, testate la Foto Hobby Shop Cluj

În cursul zilei de joi, 4 aprilie 2013, am participat, alături de alți nikoniști sau viitori nikoniști, la o sesiune de testare a unor obiective de clasă profesională și a celor mai noi DSLR-uri de la Nikon, organizată de Foto Hobby Shop Cluj, în parteneriat cu cei de la Skin Media.

A fost o ocazie excelentă de a testa obiective precum 70-2-- f/4, 80-400 f/4,5-5,6 ED VR, sau 18-35 f/3,5-4,5 ED, precum și nou-lansatul DSLR de clasă medie, D7100 și full-frame-ul D600, dar și primul aparat compact cu senzor APS-C, Coolpix A.

Și, ce e mai interesant, spre deosebire de sesiunile similare desfășurate în magazinele corporației cu sigla galbenă din mall-uri, am avut ocazia de a vedea ce pot obiectivele și aparatele în viața reală, ÎN EXTERIOR.





Foto Hobby Shop - Magazin Cluj,
Bd. Eroilor nr. 1
(intrarea, din Piața Unirii)


Astfel, ce am constatat este că că la sesiunile de testare organizate în magazinele mono-brand din mall-uri, deși este perfect posibilă "butonarea" aparatelor și obiectivelor, nu ne putem face o imagine îndeajuns de cuprinzătoare asupra acestora, întrucât singurele subiecte fotografice diponibile sunt aparatele expuse, sau chiar personalul magazinului, care se mai oferă "voluntari" ca subiecte pentru potrete.

Din contră, cei de la Foto Hobby Shop au venit cu o abordare inedită (pentru Cluj, cel puțin): posibilitatea de a testa aparatele și obiectivele chiar la kilometrul 0 al urbei, în piața Unirii - având astfel vedere directă spre latura estică a Catedralei Szent Mihaly, probabil cel mai important reper de arhitectură al Clujului.

Tot ce a trebuit în acest sens a fost să alegem "jucăria" dorită și să ieșim cu ea, sub supravegh erea unui reprezentant Foto Hobby Shop, în fața magazinului. Aici, am avut practic libertatea totală, de a fotografia orice, de la reperele de arhitectură la compoziții de street photography, sau chiar să exersăm surprinderea unor subiecte în mișcare rapidă, precum păsările în zbor, sau să facem panning-uri ale automobilelor în trecerea lor.

După cum sublinia de altfel maestrul Marius Rus, gazda evenimentului, Foto Hobby Shop Cluj se dorește mai mult decât un magazin de aparate și accesorii fotografice, un loc de întâlnire a fotografilor clujeni, unde aceștia să poată testa noile echipamente, primind consultanță calificată despre acestea, astfel încât achizițiile să decurgă în cunoștință de cauză (și fără intenția de a le face reclamă, dar e vizbil faptul că magazinul clujean e coordonat de un trainer într-ale fotografiei: și mai tinerii săi colegi sunt bine instruiți și capabili să răspundă la întrebări de finețe, nu doar să repete câteva fraze-tip în limbaj de marketing, precum "buticarii" din mall-uri).

Prima "jucărie" (în fapt, un teleobiectiv de clasă profesională) pe care am testat-o a fost 80-400 mm, f/4,5-5,6 ED VR (după cum îi spune numele, dotat cu sticlă cu dispersie redusă și mecanism de reducere a vibrațiilor). Acesta are un preț pe măsura capacității sale de a apropia subiectul (22,2x comparativ cu focala de 18 mm de pe DX) - 11999 lei, atât în oferta F64, cât și la Foto Hobby Shop (ce e mai interesant e că Foto Hobby oferă un bonus suplimentar de 10%, pentru clienții fideli ai magazinului).

Prețul, deși cu singuranță nu pentru toate buzunarele, este justificat când vedem ce poate face obiectivul: detalii îndepărtate, pe care altfel nici nu le ghiceam, pot fi redate ca și cum ar fi la câțiva pași distanță. Și, spre deosebire de teleobiectivele "de buget", precum 55-300, nu întămpinăm interminabila cursă față-spate a elementului frontal la focalizare - mare consumatoare de timp și, implicit, susceptibilă a ne face să ratăm momentul optim de declanșare (nu o dată am preferat să focalizez manual cu 55-300-le, tocmai din acest motiv).

De asemenea, un 80-400, deși mai dificil de manevrat ca urmare a greutății sale de 1,57 kg și a lungimii de 20,3 cm, se dovedește a fi excelent și pentru portrete, realizând un efect de bokeh foarte puternic și plăcut (deși estomparea fundalului este o caracteristică definitorie a tuturor obiectivelor la focale lungi, în special la diafragme deschise, un teleobiectiv cu lentile de clasă profesională va putea estompa fundalul până la irecognoscibilitate, rămânând doar o textură multicoloră).

Pe de altă parte, plasarea foarte precisă a punctului de focalizare devine imperativă, orice greșeală ducând la compromiterea iremediabilă a imaginii, câmpul de profunzime fiind cât se poate de redus (dispunem însă de o scală, unde putem citi exact adâncimea acestuia, pe partea superioară a obiectivului).

Câteva imagini de test, needitate:





Pe de altă parte, dacă avem în vedere exclusiv realizarea de portrete, un obiectiv fix luminos, precum 50 mm f/1,8 AF-S (sau cu aceeași reducere de 10% pentru clienții fideli Foto Hobby Shop) se poate dovedi mult mai practic - acesta având dimensiuni și o greutate incomparabil mai mică decât a practic oricărui obiectiv zoom (exceptând poate kit-ul 18-55, cu montură de plastic).

Am avut ocazia de a trage câteva cadre și cu acesta (eu dețin varianta AF-D, fără motor de focalizare, pe D90 aceasta nefiind însă o limitare; principala diferență este că AF-S-ul va focaliza mult mai silențios și nu își modifică elongația). Acesta se pretează excelent și pentru fotografia de interior în lumină existentă, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos:


La f/1,8, efectul de estompare a fundalului e prezent, permițând însă suficient de bine recunoașterea scenei - lucru ideal când dorim plasarea subiectului nostru în context, concomitent cu separarea lui de fundalul supraîncărcat (am preferat să nu aplic niciun crop imaginii, pentru a evita re-comprimarea acesteia):

A urmat la test Nikon 18-35, f/3,5-4,5 ED, un obiectiv de unghi larg pentru aparatele full-frame, dar care și pe DX prezintă avantajul unei optici de calitate superioară (lucru normal dată fiind plaja mai limitată de focale pe care o acoperă, producătorii putându-l optimiza îndeaproape pentru aceasta). Fiind un obiectiv de clasă profesională, și acesta se bucură de o remarcabilă viteză și precizie de focalizare.

Pentru a evidenția performanțele sale, am decis să fotografiez aceeași scenă, la 18 mm, cu 18-35 și cu obiectivul de kit 18-55. Puteți mai jos vedea un detaliu al acesteia, înfățișând turla Catedralei Szent Mihaly, selectat tocmai pentru a putea compara performanțele obiectivelor la redarea detaliilor fine:


Deși nu putem spune că sunt diferențe structurale între cele două imagini, la o analiză mai atentă a unor zone precum crucea sau orologiul, observăm un ușor avantaj la redarea clară a muchiilor, în favoarea 18-35-ului. Astfel, un fotograf specializat în scene urbane, care comercializează imaginile sale (fie pentru beneficiari finali, fie pentru site-urile de stock photography), va aprecia plusul de detalii, care poate face diferența dintre o imagine acceptată și vândută în zeci de exemplare, sau una respinsă.

Totuși, pentru a fi realiști, să contemplăm și imaginea de ansamblu, din care a fost selectat detaliul prezentat anterior (realizată cu 18-35-ul):
 Constatăm că diferențele, pentru cineva care ar dori pur și simplu să prezinte scena de ansamblu, sunt minime. Astfel, un amator nu ar beneficia de diferența de preț (de la 499 la 3299 lei e cale lungă, totuși), dar e bine să avem în vedere că Nikon nu oferă obiective de clasă profesională doar pentru sport, portrete sau macro, ci și pentru uz general, în fotografia urbană.

Am mai avut de asemenea ocazia să testez un D7100 cu obiectivul 70-200 f/4, precum și nou-lansatul aparat compact cu senzor APS-C, Coolpix A. Despre acestea am scris deja pe:


 Așa că am să vă invit să lecturați postările respective, unde puteți vedea și câteva imagini surprinse cu echipamentele în cauză.

În încheiere, nu îmi rămâne decât să salut inițiativa celor de la Foto Hobby Shop, care au anunțat că vor continua organizarea de sesiuni de testare și workshop-uri cu regularitate, astfel încât toți fotografii profesioniști, dar și pasionații de fotografie, să se edifice asupra performanțelor aparaturii pe care intenționează să o achiziționeze, dar și să își perfecționeze cunoștințele în materie.

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru site si pentru post! Te-am amintit si eu pe vifo.ro sper sa nu fie cu suparare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de aprecieri, cum sa ma supar?
      Incantat sa gasesc un tiz de-al meu, atat offline, cat si online :)
      (Cred ca eu datorez scuze ca n-am dat semne de viata, cum m-am luat cu una-alta saptamana asta :D )

      Ștergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.