FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 22 decembrie 2013

Cum corectam problema focalizarii la infinit a obiectivelor M42 cu adaptor eliminand un surubas

După cum anunțam în articolul dedicat fotografiei de spectacol cu obiectivul M42 Revuenon 135 mm f/2,8, revin acum cu detalii privind corectarea erorii de focalizare la infinit a obiectivelor M42, atunci când sunt folosite cu un adaptor pentru DSLR-urile Nikon.

Vom vedea în rândurile ce urmează cum putem corecta problema imposibilității focalizării la infinit cu obiectivele M42 montate pe adaptoarele fără lentilă de corecție, pentru a le folosi la potențialul lor maxim.

După aceea, ne vom opri asupra blocării pinului diafragmei, operațiune necesară pentru a folosi întreaga plajă de valori disponibile.
M42 Lens Adapter for Nikon AF Mount D700 D300 D7000 D5100 D3100Adaptor M42-Nikon,
6,17 USD în oferta TinyDeal China

După cum este binecunoscut, e posibilă utilizarea obiectivelor pe montură metric-42 mm și pe aparatele DSLR contemporane, utilizând un adaptor cu lentilă de corecție, însă prețul plătit pentru  a face posibilă focalizarea la infinit este o deteriorare a calității imaginii, în special la diafragmele deschise.

Adică tocmai acelea pentru care ne-am dori un obiectiv vintage complet manual: întâlnim obiective de la unii producători renumiți odinioară, ca Revuenon, Soligor, Takumar, Pentacon, Zeiss, cu o luminozitate excelentă: numeroase exemplare cu f/2,8 la 135 mm, sau altele cu f/3,5 la 200 mm, la prețuri între 150 și  400 lei pentru cel de 135 mm și 300-600 lei pentru cel de 200, funcție de starea obiectivului și de cât e de dispus să negocieze proprietarul. Prin comparație, ar trebui să plătim cca. 3800 lei pentru un 180 mm f/2,8 AF-D de la Nikon.

În plus, construcția obiectivelor vintage, cu lentile din sticlă și corp metalic, este de o calitate mult peste cea a obiectivelor din aceeași clasă de preț din prezent, construite din plastic și cu lentile din policarbonat (o constantă a practic tuturor modelelor cu prețuri sub 2000 lei).


Obiectivul M42 Revuenon 135 mm f/2,8:


Problema este că, urmare a interpunerii adaptorului - în fapt, un colier metalic de câțiva mm grosime - între aparat și obiectiv, imaginea se va forma undeva în fața senzorului, nu pe acesta. Dacă încercăm să focalizăm corect, vom observa că nu mai putem obține imagini clare cu obiectele situate la peste cca. 20 metri de noi, întrucât ajungem la capătul cursei inelului de focalizare, iar imaginea tot nu e destul de clară.

Deși soluția achiziționării unui adaptor cu lentilă de corecție este cea mai simplă, apar următoarele dezavantaje: pe lângă că o lentilă bună (de ex. Bower/Samyang) costă cca. 180 lei, calitatea imaginii tot nu va fi aceeași ca în cazul utilizării obiectivului liber: la diafragme deschise, vor apărea contururi dedublate în mov ale obiectelor, iar claritatea nu va fi uniformă, ca și cum lentila ar fi murdară:



Cel mai bine este să intervenim noi asupra obiectivului, deblocând opritorul care ne împiedică să ducem cursa inelului de focalizare dincolo de marcajul pentru infinit. 

Atenție: cel mai sigur ar fi să lăsați intervenția pe mâna unui depanator foto priceput! Deși posibilitatea să stricați ceva e minimă, țineți cont că faceți operațiunea pe propriul risc!

Dacă privim obiectivul din partea superioară, vom observa că, la capătul cursei inelului de focus, acesta se alniază cu centrul marcajului câmpului de profunzime de pe partea fixă a obiectivului:



Pentru a "păcăli" obiectivul să-și continue cursa dincolo de infinit, compensând astfel front-focus-ul cauzat de prezența adaptorului (inelul din inox vizibil între obiectiv și capacul pentru montură), vom îndepărta șurubașul care blochează cursa inelului de focalizare, folosind o șurubelniță stea mică.

După îndepărtarea acestuia, vom observa că acum inelul se rotește dincolo de infinit, astfel încât putem obține imagini clare cu subiectul nostru, indiferent de distanța până la acesta.

Obiectivul M42, cu șurubașul eliminat:

Am corectat astfel problema focalizării... mai rămâne o chestiune de rezolvat, cea a deschiderii diafragmei: obiectivele M42 mai recente dispun de un picioruș pentru închiderea diafragmei, ce ne permite să observăm subiectul cu ea la deschiderea (și luminozitatea) maximă, închizând-o doar la declanșare.

Problema e că, DSLR-urile controlând diafragma în alt mod decât vechile aparate de dinainte de dezvoltarea electronicii (precum Zenit, Revueflex sau Chinon), acestea nu dispun de mecanismul necesar acționării piciorușului diafragmei.

Pentru ca inelul acesteia să funcționeze și noi să o putem închide manual, va trebui să blocăm picorușul. Eu am folosit bandă scotch și o bucățică de carton, decupată la dimensiunea corespunzătoare:


Acum, că e vorba de subiecte precum portretul pisicii de la cinci pași sau siluete ale unor clădiri aflate la distanță de câteva sute de metri, toate devin posibile, cu claritatea maximă:










7 comentarii:

  1. f fain
    regretetabil ca niuci un comentariu pana acuma
    la_sa cumpere ghiolbamii obiective cu mii de euro
    Stanley Kubrick a filmat cu obiective salvate de la casare, dar cati stiu asta
    d

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc mult pentru aprecieri!

    Așa e, în trecut au fost realizate lucuri remarcabile cu o tehnologie care în prezent e considerată ca depășită - deși de multe ori, contează poate la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, omul din spatele aparatului, decât strict performanțele acestuia.

    Să fim exacți, poți face poze compuse prost chiar dacă dispui de full-frame-ul cu cea mai mare rezoluție de pe piață, accesorizat cu un obiectiv zoom cu diafragmă constantă și nanocristale (investiția totală fiind de cca. 20.000 lei), după cum poți ajunge să ai lucrări publicate în saloane foto de prestigiu realizate cu dotări de care fotografii pentru care contează doar echipamentele ți-ar râde în nas.

    Aparatul e o unealtă, care te ajută (într-o mai mare, sau mai mică măsură) să realizezi anumite imagini. Mai departe, contează cel ce o mânuiește :)

    RăspundețiȘtergere
  3. se poate proceda si cu Vivitar 85- 205 F3. 8 m42 in acelasi mod ?

    RăspundețiȘtergere
  4. În principiu da, totul e să ții cont de faptul că Vivitar-ul e un obiectiv zoom, astfel că dispune de două inele pe suprafața sa: cel de focalizare și cel de zoom. Va trebui să fii atent și să cauți șurubul care blochează inelul de focalizare, lăsând mecanismul de zoom intact. De asemenea, va trebui să ai grijă să testezi ca nu cumva, cu șurubul de blocare eliminat, cursa elementelor interne a obiectivului să nu se intersecteze cu oglinda DSLR-ului (mai ales în condițiile în care poziția cilindrului interior, care conține lentila dorsală, se schimbă odată cu varierea focalei). Cel mai bine să inspectezi vizual obiectivul testând focalizarea la capătul tele și la cel grandangular, fără a monta obiectivul pe aparat, încât să determini limitele dincolo de care ai risca să-ți atingă oglinda. Abia apoi poți să-l montezi :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Ce se poate face cu obiectivele care nu au acest surub in exterior sau vizibil pe suprafata lor?

      Ștergere
    2. Am vâzut în vânzare obiective Zeiss care fuseseră adaptate mecanic de pe montura M42 pe Nikon. Practic, un meșter priceput poate să demonteze montura cu filet existentă și să instaleze în locul ei una specifică aparatelor mai moderne (Nikon sau Canon, cel mai adeseori). Din păcate, această manevră crește destul de mult prețul obiectivelor, încât poți ajunge să plătești pe un obiectiv de-acum 20-25 de ani cam cât ai plăti pe un fix de 50 sau 85 mm mult mai nou (folosit probabil câteva luni) și care, în plus, dispune de focalizare automată.

      Ștergere
  5. Am achiziționat recent un Revuenon de 135 mm f 2.8 si pot sa spun ca este grozav! Îl folosesc pe un D3100, iar mulțumită acestui articol voi putea focaliza si la distanțe mai mari de 15-20 m. Calitatea imaginilor obtinute este nemaipomenita, chiar daca efortul depus este pe măsură.

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.